Početna Hrvatska Pozor – Past će obilna kiša, moguće plavljenje obala, upaljen crveni meteoalarm

Pozor – Past će obilna kiša, moguće plavljenje obala, upaljen crveni meteoalarm

916
UDIO

OBORINE bi danas na Jadranu trebale biti obilne, a na krajnjem jugu zemlje očekuju se lokalne nevere praćene grmljavinom.

Genovska ciklona i anticiklona nad istočnom Europom dva su dominantna vremenska sustava koja upravljaju vremenom nad našim krajevima. Ciklona se sporo premješta prema jugoistoku i slijedi os Jadranskog mora. Premještanje ciklone povezano je s jugom na njezinom prednjem kraju i burom na sjeveroistočnom kraju, navodi N1 u vremenskoj prognozi za danas.

Jaka bura i jugo

Pod djelovanjem ciklone nad Jadranom na sjevernom Jadranu jutros je puhala jaka, a pod Velebitom i olujna bura. Na srednjem i južnom Jadranu puhalo je jako jugo.

Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti su od 7 do 11, a na Jadranu od 14 na njegovom sjevernom dijelu do 20 na krajnjem jugu. Prognozira se oblačno i prohladno vrijeme, s kišom, a u planinskim krajevima iznad 1600 metara mogući su susnježica i snijeg.

Moguće plavljenje obala i riva

Na Jadranu obilne oborine, a na krajnjem jugu lokalne nevere praćene grmljavinom. Osjet hladnoće bit će pojačan vjetrom osobito na sjevernom Jadranu. Zbog prolaza ciklone i pada tlaka zraka uz vjetar i plimu moguće je lokalno plavljenje obala i riva, navodi meteorolog N1.