Početna Hrvatska Jesen u Kaštelima 2021.

Jesen u Kaštelima 2021.

73
UDIO

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Sajam plodova zemlje

  1.    10. 2021. K. Kambelovac (Dudanov park)

Program (09-14 sati):

1000 svečano otvaranje manifestacije uz kulturni – gastro  program.

  • blagoslov kruha i plodova zemlje
  • nastup KUD-ova, klapa i djece
  • obilazak štandova
  • podjela zahvalnica sudionicima
  1. Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju od 1991. godine u odgojno-obrazovnim ustanovama, a 24. godinu kao jedinstvena gradska manifestacija.

U cilju promicanja agro-turističke ponude Kaštela, tradicijskih djelatnosti i poljoprivredne tradicije Kaštela, Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“ i  Turistička zajednica grada Kaštela, pod pokroviteljstvom grada Kaštela, te u suradnji s kaštelanskim odgojno-obrazovnim ustanovama  i udrugama organizira manifestaciju „Jesen u Kaštelima – Sajam plodova zemlje“ u kojoj su objedinjene i manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Manifestacija se održava u povodu Svjetskog dana hrane i obilježavanja 28. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju stoga odgojno-obrazovne ustanove i udruge doprinose već 30 godina kroz ovu manifestaciju podizanju svijesti građana o očuvanju i zaštiti okoliša, zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi, očuvanju autohtonih poljoprivrednih kultura i očuvanju tradicije. Otkriće Kaštelanskog crljenka, kao sinonima vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu i veliko je priznanje generacijama vrijednih  kaštelanskih vinogradara i vinara .

Svečanostima Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godina kao narod i kao pojedinci podareni.

Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovat će učenici i nastavnici iz Petrinje, OŠ Ivan Goran Kovačić, jedne od petrinjskih škola koja je stradala u katastrofalnom potresu.

Manifestacija „Jesen u Kaštelima“ imat će i ove godine humanitarni karakter. Stoga pozivamo sve one koji će sudjelovati, građane grada Kaštela, vlasnike pekara i sve sudionike manifestacije,da donesu kolače i slastice koje će idućeg dana biti podijeljene građanima u Petrinji na štandu ispred crkve na kojem će pisati „Kaštela Petrinji s ljubavlju“ (kolači moraju biti upakirani). Ovom gestom želimo stanovnicima Petrinje pokazati da nisu sami i da još uvijek mislimo na njih.

Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, te da na svojim štandovima prezentirate svoje aktivnosti i proizvode , te bogastvo kaštelanske tradicije.

Manifestacija će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Prijaviti se možete na sljedeći broj i e-mail:

Kontakt telefon: 091/255 14 00

e-mail: kastelanskakronika@gmail.com

Radujemo se Vašem dolasku!!