Početna Hrvatska Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara...

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

285
UDIO

U četvrtak 18. studenoga Republika Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i to kao neradni dan i državni praznik.
Hrvatski Sabor donio je Odluku o proglašenju Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao praznik.

Svi građani su pozvani da odaju počast žrtvi Vukovara u srijedu (17.studenog) paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom s početkom u 18 sati.

U Kaštel Sućurcu, također će se moći zapaliti svijeće u ulici Vukovarskih heroja u srijedu (17. studenog) nakon mise u crkvi sv. Jurja mučenika koja počinje u 18 sati.

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.
Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.