Početna Hrvatska Stiže nacionalna mirovina, evo tko sve ostvaruje pravo

Stiže nacionalna mirovina, evo tko sve ostvaruje pravo

533
UDIO

Kako je danas objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, nacionalna naknada za starije osobe korisnicima će na račune biti isplaćena u četvrtak 17. ožujka, piše Mirovina.hr.

Nacionalnu naknadu za starije osobe u Hrvatskoj trenutno prima 5.808 građana. Riječ je o ljudima starijima od 65 godina koji ne dobivaju mirovinu, jer za nju nisu ispunili uvjet od minimalno 15 godina radnog staža.

Da su stekli taj minimalni staž, mirovina bi im iznosila najmanje 1.072 kune. No, umjesto toga država im svakog mjeseca isplaćuje 820,8 kuna, uz uvjet da im ukupni prihodi kućanstva ne prelaze jednak iznos po članu domaćinstva. Primjerice, ako muž ima mirovinu manju od 1.641,6 kuna, supruga će dobiti nacionalnu mirovinu. Ako je ona pak veća, ništa od naknade.

Ova pomoć, kojoj je cilj smanjiti siromaštvo u starosti, pri čemu su najugroženije žene koje čine dvije trećine korisnika, uvedena je početkom prošle godine. Broj korisnika raste, ali jako sporo, s obzirom da je Vladina projekcija bila da će nacionalna naknada za starije osobe obuhvatiti najmanje oko 20.000 građana Hrvatske.