Početna Hrvatska Ukidaju se stroge mjere, maske će se nositi samo negdje i po...

Ukidaju se stroge mjere, maske će se nositi samo negdje i po preporukama, poznato i gdje će trebati covid potvrde

193
UDIO
Foto: Twitter Vlade RH
Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije otkriva detalje o ublažavanju epidemioloških mjera. Da će doći do daljnje relaksacije mjera najavio je prekjučer premijer Andrej Plenković, rekavši da su posljedice zaraze omikronom znatno manje ozbiljne od prijašnjih varijanti koronavirusa, javlja Telegram.
“Zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci”, rekao je šef Stožera Davor Božinović. Stožer već tjedan dana zasjeda i ukida se najveći dio mjere. I dalje bi ostala obaveza nošenja maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama preporučilo korištenje maski”, dodao je.
Osnovna novost je Državljani trećih zemalja koji će dolaziti, moći će prelaziti granicu uz covid potvrdu, bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze. Osobe iz EU-a neće morati imati covid potvrde za ulazak u Hrvatsku, objasnio je ministar. Odluke stupaju na snagu u subotu, 9. travnja, odnosno danas u ponoć, rekao je.
Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini, “mogu se koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluke nadležni ministri za sektore zdravstva i socijale”, rekao je Božinović da se nošenje maski propisuje samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene okolnostima visokog rizika. A one koje su nižeg rizika, daje se samo preporuka. Ostaju obavezne samo u zdravstvenom sustavu, kod zaposlenika i pacijenata i svih koji dolaze u zdravstvene ustanove. Kao i kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi te posjetitelja korisnicima, rekao je. “Korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u iznimkama, ovisi o individualnoj procjeni, a ne o nadziranju”, dodao je.
Druga je odluka je ona o privremenom ograničavanju prelaska granice, rekao je Božinović. “U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u RH, bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi”, kazao je.