Početna Hrvatska Hrvatska je između 60 i 70 posto pokrivena 5G mrežom

Hrvatska je između 60 i 70 posto pokrivena 5G mrežom

264
UDIO
Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

POKRIVENOST i dostupnost 5G mreže u Hrvatskoj porasla je od izdavanja dozvola za te frekvencije prošlog ljeta do sada na 60 do 70 posto, a u pripremi je i nova dražba za postojeće frekvencije, koja će biti održana početkom 2023., istaknuo je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen na 5G danu HAKOM-a.

To je treći 5G dan u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), nakon što zbog pandemije nije održan dvije godine. “Za dvije godine, koliko nije bilo 5G-a, puno se dogodilo. Dodijeljene su frekvencije, a sprema se i nova dražba za postojeće frekvencije, za što dozvole ističu u 2024, te želimo da telekomi imaju vremena za pripremu”, kazao je Obuljen za Hinu.

Po njegovim riječima, teško je još procijeniti koliko će nova dražba donijeti novca u državni proračun jer će se još razgovarati s telekomima, a i o tome kolike su njihove ambicije. Kako se većina spektra dodjeljuje na nacionalnoj razini, očekuje se da će u dražbi sudjelovati svi.

“Za pet, šest godina očekujemo boom usluga i rješenja na 5G-u”

Naglasio je i da ih u HAKOM-u veseli što vide da se tržište elektroničkih komunikacija i 5G-a u Hrvatskoj razvija, što će sigurno pridonijeti i boljoj poziciji Hrvatske na digitalnoj karti Europe i u EU DESI indeksu o stupnju digitalizacije društva.

I ove godine na 5G danu se predstavljaju i razni startupovi koji razvijaju rješenja na 5G tehnologiji, pri čemu Obuljen kaže da neki od onih koji su bili na početku na prvom 5G danu, danas već imaju razvijene poslove, a mnogi i rade po cijelom svijetu.

Jedan od njih su i Rimac Automobili, koji su i na današnjem 5G danu predstavili svoje vizije i proizvode, u čemu povezivost velikim brzinama 5G-a ima veliku ulogu. “Očekujemo za pet-šest godina boom usluga i rješenja na 5G-u, što je stvarno primjenjivo u svim segmentima života i rada, posebice u prometu, automobilskoj industriji, zdravstvu i medicini, energetici i svima drugima”, smatra Obuljen.

“Tržište stalno raste, ali ne više velikim skokovima”

Oko stanja na tržištu i očekivanja ove godine, Obuljen je kazao da tržište stalno raste, ali ne više velikim skokovima, jer svi telekomi nude konvergentne usluge i puno ulažu, a stvar je i u zasićenosti tržišta, no rast se očekuje i ove godine.

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta smatra da će cijene i na tom tržištu morati rasti, jer i telekomima rastu svi inputi, a posebice ih brine porast cijena električne energije, koja je jako važna za njihovo poslovanje. Ipak, kako kaže, teško je procijeniti za koliko će cijene rasti i kada.

Srđan Skok iz Algebre na 5G danu je kazao je da je 5G novi katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih sustava i da 5G ima velike mogućnosti primjene u energetici. Postoji i tzv. smart grid kao nova napredna mreža, odnosno nova tehnološka rješenja na staroj elektroenergetskoj mreži, u čemu će 5G biti važan, a što se veže i na automobilsku industriju, razvoj novih aplikacija i tehnoloških tvrtki.

izvor: HINA