Početna Hrvatska Temperature danas idu i preko 30 stupnjeva. Doznajte što nas čeka u...

Temperature danas idu i preko 30 stupnjeva. Doznajte što nas čeka u ostatku tjedna

119
UDIO

Pred nama je još jedan pravi ljetni tjedan, a do kratkog “predaha” doći će tek sutra.

“Na većini Jadrana tijekom novog tjedna obilje sunčanog vremena, uz koje se temperatura zraka neće znatnije mijenjati. U kopnenom području ponedjeljak podjednako sunčan kao nedjelja, i još malo topliji – najviša temperatura ponegdje će biti 30 °C pa i malo viša. Pritom je popodne na zapadu moguć poneki pljusak. U utorak gotovo posvuda oblačnije i uglavnom malo manje toplo, u većini kopnenog područja i na sjevernom Jadranu uz čestu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. U srijedu na kopnu još malo svježije uz postupno razvedravanje te umjeren sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će puhati bura, ponegdje jaka s olujnim udarima, posebno podno Velebita.

Od četvrtka većinom sunčano te iz dana u dan toplije.”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.

U ponedjeljak na istoku Hrvatske uglavnom sunčano. Povremeno može biti umjerene naoblake, mjestimice uz umjeren jugoistočni vjetar. Temperatura zraka ujutro od 9 do 14 °C, a danju oko 30 °C. Vrlo toplo, mjestimice i vruće i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će puhati slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Poslijepodne, međutim, uz jači razvoj naoblake nije isključen poneki pljusak praćen grmljavinom, poglavito u krajevima uz zapadnu granicu naše domovine.

Pljuskova može biti i u dijelu Gorskoga kotara te unutrašnjosti Istre. Drugdje u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ujutro u nekim kotlinama moguće s kratkotrajnom maglom. Puhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, a dnevna temperatura od 24 do 28 °C. Jugozapadnjaka će sredinom dana biti i u Dalmaciji, gdje će dan obilježiti sunčano vrijeme, uz najvišu dnevnu temperaturu od 25 do 28 °C na obali i otocima te između 27 i 30 °C u unutrašnjosti.

I na krajnjem jugu Lijepe naše podjednaka temperatura, uz obilje sunca. Sredinom dana i poslijepodne puhat će jugozapadni vjetar. More, kao i drugdje, mirno, ponegdje malo valovito.”

U utorak u većini unutrašnjosti oblačnije i nestabilno te malo manje toplo nego u ponedjeljak, nerijetko s kišom pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice u noći i ujutro te potom u drugom dijelu dana. Tijekom srijede razvedravanje, no bit će još malo svježije, u srijedu uz povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U četvrtak pretežno sunčano uz blagi porast temperature.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, samo na sjevernom dijelu u utorak prolazno više oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove. Krajem utorka na sjevernom će Jadranu zapuhati bura, u srijedu će se proširiti na cijelu obalu i pojačati. U četvrtak slabljenje bure te okretanje na sjeverozapadni vjetar.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.