Početna Kaštela Bijaći su najjači: Školarci ugostili vršnjake iz Europe i upoznali ih s...

Bijaći su najjači: Školarci ugostili vršnjake iz Europe i upoznali ih s ljepotama Hrvatske

404
UDIO
Foto: Ksenija Žarković

Osnovna škola Bijaći u Kaštel Novom bila je domaćin predstavnicima škola iz Grčke, Bugarske, Rumunjske i Turske. S ciljem promocije kulturnog nasljeđa kroz niz aktivnosti Erasmus+ projekta Common Heritage from Tradition to Future, od ponedjeljka, 9. svibnja do subote 14. svibnja 2022., učitelji i učenici 6. i 7. razreda su kroz interkulturni dijalog s vršnjacima iz partnerskih zemalja otkrivali nove dimenzije kulture i nasljeđa te su osvijestili potrebu za očuvanjem kulturnog nasljeđa.

Družeći se s vršnjacima vježbali su engleski jezik i socijalne vještine te su se upoznali s raznolikostima kultura. Osim engleskog jezika, aktivnosti su bile usmjerene na korištenje IT vještina, a prilagodba kurikuluma koristila se i u predmetima: geografija, informatika, povijest i engleski jezik.

Svečano otvaranje Erasmus+ projekta održano je simbolično na Dan Europe, a ravnateljica Jadranke Šošić tom prilikom istaknula je važnost teme za sadašnje i buduće generacija jer nas uči da bez povijesti nema budućnosti.

– Svi narodi imaju svoju baštinu i kulturu što je neizmjerno važno za duhovni razvoj čovječanstva i osjećaj pripadanja nečemu što je započelo puno prije nas, a nadamo se da će živjeti s novim generacijama u budućnosti – poručila je Šošić.

Koordinatorica Ksenija Žarković i Erasmus+ tim OŠ Bijaći sudionicima projekta organizirali su intenzivan tjedan. Osim brojnih radionica u organizaciji škole Bijaći, Muzeja grada Kaštela, Arheološkog muzeja u Splitu i Turističke zajednice Klis posjetili su Trogir, Salonu, Split, Nacionalni park Krka, Sokolarski centar u Dubravi, Šibenik te naposljetku tvrđavu Klis. Učenici su, osim ljubavne priče između Miljenka Dobrile, otkrili i kambelovsku ljubavnu priču u dvorcu Vitturi, kreirali umjetničke predmete od kamena u školi, rješavali kvizove o kulturnom blagu zemalja partnera, tražili skriveno blago u Saloni, na Klisu su se mačevali i gađali lukom i strijelom kao pravi uskoci.

Posjet je poslužio i za upoznavanje s kulturnim nasljeđem zemalja partnera kroz ples, pjesme, narodne nošnje i prezentacije kulture.

– Projekt trenutno širimo i na druge zainteresirane partnere iz drugih zemalja koji nam se pridružuju putem platforme e-Twinning, pridonoseći tako razvoju svijesti kod mladih naraštaja o važnosti kulturnog nasljeđa. Namjera je da učenici osjete i probude svijest o potrebi zaštite naše kulturne baštine i stvore novi poticaj kao rezultat spoznaje da su naša prošlost i budućnost isprepletene – naglasila je Žarković, koordinatorica projekta. Nadamo se da će kroz ovaj projekt djeca naučiti njegovati kulturnu svijest, oblikovati stavove temeljene na toleranciji, želji za usavršavanjem, brigom i poštivanjem lokalnih ali i globalnih kulturnih vrijednosti.

Osim ovoga projekta, Škola je aktivna u još dva Erasmus+ projekta. U sklopu projekta European Schools for Sustainable Development (Europske škole za održivi razvoj), predstavnici OŠ Bijaći će uskoro posjetiti Litvu gdje će s partnerima iz Mađarske, Rumunjske, Turske, Litve i Italije, nastaviti razvijati aktivnosti usmjerene održivom razvoju.

Od 5. do 10. lipnja OŠ Bijaći je domaćin u projektu Kommunikation partnerima iz Njemačke, Portugala, Španjolske, Poljske i Bugarske.

izvor: dalmacijanews.hr