Početna Kaštela Preminuo Joško Kovač, ugledni hrvatski političar iz Kaštela, poznat kao ‘Dalmatinski tribun‘,...

Preminuo Joško Kovač, ugledni hrvatski političar iz Kaštela, poznat kao ‘Dalmatinski tribun‘, koji se neumorno borio za svoj kraj i njegove ljude

765
UDIO

U 90-oj godini života preminuo je dr.sc.Joško Kovač, ugledni hrvatski političar iz Kaštela koji je svoj politički put vezao uz Hrvatsku seljačku stranku.

Kovač je rođen 1932. godine, a svoju borbu za demokratsku Hrvatsku započeo je 70-ih godina prošlog stoljeća na mjestu predsjednika ogranka Matice Hrvatske u Kaštelima.

Demokratskim promjenama u zemlji početkom 90-ih Kovač se ponovo aktivira i postaje zastupnik općine Kaštela u prvom sazivu Hrvatskog sabora. Kovač je bio i potpredsjednik HSS-a i dožupan Splitsko – dalmatinske županije.

U Domovinskom ratu imenovan je predsjednikom Kriznog stožera općine Kaštela, a predsjednik Tuđman odlikovao ga je i medaljom hrvatskog trolista. Također je i nositelj spomenice Domovinskog rata, a 2003. godine dobio je nagradu za životno djelo Grada Kaštela zbog izuzetnog doprinosa u promicanju demokratskih vrijednosti i ugleda Grada.

Gospodin Kovač bio je poznat po svojim žustrim, gromkim nastupima za saborskom govornicom, a zbog zalaganja za Dalmaciju dobio je i nadimak ‘Dalmatinski tribun’. Nije štedio političke suparnike, a pogotovo kada su u pitanju bili interesi Dalmacije i njezinih građana. Smatrao se pravim radićevcem i držao se politike najpoznatijeg predsjednika seljačke stranke.

U HSS je ušao u srpnju 1992. i te je godine izabran za potpredsjednika stranke i sam je, kako je govorio u intervjuima, imao odličnu suradnju s tadašnjim prvakom HSS-a Dragom Stipcom.

Međutim krajem 90-ih ulazi u sukob s predsjednikom stranke Zlatkom Tomčićem, i tu dolazi do njegova razlaza s HSS-om, ali na žalost nakon toga polako se povlači iz politike.

Sprovod Joška Kovača bit će u ponedjeljak 23.svibnja u Kaštel Sućurcu na mjesnom groblju Gospe na Hladi.

izvor: slobodnadalmacija.hr