Početna Hrvatska Stižu vrućine. Vakula analizirao proljeće i objavio prognozu za ljeto

Stižu vrućine. Vakula analizirao proljeće i objavio prognozu za ljeto

86
UDIO

NA JADRANU će danas biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti djelomice sunčano, ujutro često magla i niski oblaci, a od sredine dana uz jači razvoj oblaka ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom, posebice u gorju i unutrašnjosti Istre.

Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne ponegdje umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 24 do 29 stupnjeva Celzijevih.

U nastavku tjedna toplije, ali posvuda ne i stabilno

Sljedećih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Neće biti posve stabilno, pa je gotovo svakodnevno moguća mjestimična kratkotrajna slaba kiša ili lokalni pljukovi – najvjerojatniji u četvrtak na sjeveru, a u subotu na istoku.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i također vrlo toplo i vruće. Samo na sjevernom dijelu potkraj petka i u prvom dijelu subote postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Vakula analizirao proljeće

Zoran Vakula objavio je za HRT svoju analizu proljeća i prognozu za ljeto.

“I ovo je prosječno toplo i razmjerno suho proljeće pokazalo prilično dobru pouzdanost dugoročnih prognoza srednje temperature zraka. I to opet bolju onu za cijelo tromjesečje u usporedbi s prognozama po mjesecima, koje su početkom veljače upućivale na povećanu vjerojatnost da će sva tri mjeseca biti barem malo toplija od prosjeka.

No, srednja temperatura zraka ožujka u većini je Hrvatske bila malo niža od višegodišnjeg srednjaka. Premda je sunčanih sati bilo više od prosjeka. Podjednako se dogodilo i u travnju. Ipak, “čast” sezonskih prognoza sačuvao je svibanj, koji je na većini meteoroloških postaja DHMZ-a među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, u mnogim mjestima čak i među 5. Preliminarne neslužbene analize upućuju na srednju temperaturu zraka uglavnom 2 °C višu od prosjeka, pa će klimatološke ocjene vjerojatno biti “toplo” i “vrlo toplo”.

Novi dnevni temperaturni rekordi u svibnju u Maksimiru

Nova apsolutno najviša temperatura zraka nije izmjerena, ali jesu rekordi za neke dane. Primjerice, 20. i 21. svibnja izmjerena je rekordno visoka najviša dnevna temperatura zraka na te dane u godini, a zanimljivo je primijetiti kako je čak 7 dana temperatura zraka bila viša od 29 °C. Više od toga bilo je samo 1958. godine.

No, u posljednju svibanjsku nedjelju izmjerena je i rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka na dan 29. svibnja – samo 12,6 °C.

Rekordno visoke vrijednosti zabilježene su i kod najniže dnevne temperature zraka, i to čak 5 dana: 13., 17., 21., 22., i 23. svibnja! Koliko nam je neuobičajeno toplo bilo tijekom noći i jutra svjedoči i podatak da je samo u svibnju 2018. bilo više dana nego ove godine s najnižom temperaturom zraka 15 °C i višom.

U većini krajeva manjak oborine

Unatoč ponegdje “kišnom”, čak i “vrlo kišnom” travnju, pa i lokalnom višku oborine u odnosu na prosjek u svibnju, primjerice u Osijeku, zbog većinom zamjetnom nedostatku oborine u ožujku ukupna sezonska količina oborine u većini je Hrvatske osjetno manja od uobičajene pa će najčešće klimatološke ocjene vjerojatno biti “sušno” i “vrlo sušno”.

Ljeto sušno i iznadprosječno toplo?

Sudeći prema dugoročnim prognozama i sljedećih ćemo se mjeseci u većini krajeva “boriti” sa sušom. A suočit ćemo se i s iznadprosječno visokom srednjom temperaturom zraka – i sezonskom – i vrlo vjerojatno, ali ne i sigurno – i svakog od ljetnih mjeseci.

Pritom, naravno, osim toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje – za očekivati je i povremena hladnija razdoblja, kao i povremene lokalno izraženije pljuskove, vjerojatno i olujna nevremena.

No, u sezonskim prognozama nije pouzdano prognozirati njihovu učestalost i intenzitet”, napisao je Vakula.