Početna Kaštela Kad se male ruke slože – očisti se more : PŠK Srdela...

Kad se male ruke slože – očisti se more : PŠK Srdela u eko akciji čišćenja podmorja

534
UDIO

Danas se u Kaštel Starom odvijala akcija čišćenja podmorja u organizaciji PŠK Srdela. Ekološka akcija pod nazivom ”Za moja čista Kaštela” održava se već 13-tu godinu za redom a cilj same akcije je očistiti podmorje Kaštel Starog pred nadolazeću turističku sezonu. Samu akciju podržao je Grad Kaštela, TZ Splitsko – dalmatinske županije te Turistička zajednica Kaštela, a njihova direktorica Nada Maršić nam je i rekla par rečenica o samoj akciji.
– Kroz sve svoje aktivnosti promoviramo kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu uz održivi razvoj. Čisti okoliš i naše more podloga su nam za budući razvoj, tako smo u ovoj akciji PŠK Srdele dali potporu kao Turistička zajednica. Drago mi je vidjeti da u samoj akciji sudjeluje mnogo mještana, posebno djece, te na taj način rade na edukaciji i prevenciji. Raduje me vidjeti da su tu i ronilački klubovi iz ostalih Kaštela i Splita, koji su došli dati svoju podršku u čišćenju, jer sama akcija se odvija u pravo vrijeme, na početku turističke sezone, koja promovira grad Kaštela kao odgovornu i savjesnu destinaciju, svjesnu problema i spremnu na rješavanje istih – poručila je Maršić.
U samoj akciji čišćenja sudjelovalo je oko 65 ronilaca , a podmorje se čistilo od porta u Kaštel Starom do nekadašnjeg hotela Palace. Sudjelovali su članovi klubova PIK Mornar, Upa Rostrum Rek Podstrana, RK Giričić, RK Špinut, JVP te ronilačka sekcija PŠK Srdela.
– Ovim putem bih se zahvalio svim sudionicima naše ekološke akcije. U njoj smo iz mora izvadili jedan kontejner za glomazni otpad smeća. Moram napomenuti kako more nije nikad bilo čišće. Najviše otpada, tj. staklenih boca smo izvadili na plaži ispred hotela Palace , a bilo je tu i automobilskih guma i raznog drugog otpada, ali možemo reći kako smo zadovoljni ovom akcijom jer iz godine u godinu izronimo sve manje otpada. Želio bih zahvaliti Gradu Kaštela i TZ Kaštela na potpori koju nam uvijek pružaju, a također želim zahvaliti i našim sponzorima koji nas vjerno prate i bez njih ovakve akcije ne bi bile moguće, a to su caffe bar Red Lion, caffe bar Gajo, Gradska kavana, caffe bar Gabine, konoba Lemo, caffe bar Cool Kaštel Stari te HGD Zrinski. Moram još zahvaliti i firmi ”Zeleno i modro” koja nam osigura kontejner za otpad koji izvadimo iz mora . Čuvajmo i pazimo naše more i vidimo se i dogodine na istom mjestu – kazao je Jakov Sirovica, predsjednik PŠK Srdela.