Početna Kaštela Kreativno proljeće-”Đardin čitanja” uz Mira Gavrana

Kreativno proljeće-”Đardin čitanja” uz Mira Gavrana

282
UDIO

U  sklopu Kreativnog proljeća, u prekrasnom ambijentu kaštela Rušinac, u Kaštel Lukšiću, sinoć smo imali priliku uživati u još jednom ”Đardinu čitanja” uz proslavljenog hrvatskog pisca Mira Gavrana i njegovu suprugu, glumicu Mladenu Gavran.

Miro Gavran hrvatski je dramatičarromanopisacpripovjedač i pisac za mlade, član i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima.

-Drago mi je što se ”Đardin čitanja” organizira u ovakvom jednom prostoru i to pred samu turističku sezonu. Znamo da ljudi koji vole čitati čitaju,  koji ne vole neće nikad ni zavoljeti čitanje ali kad su mladi u pitanju mislim da ih je potrebno motivirati u pravom trenutku, i smatram kako tu lektira u Osnovnim školama igra veliku ulogu. Uvijek sam sklon podržavanju ovakvih manifestacija, jer one su dobre i za nas pisce i književnost općenito, i za istinske čitatelje koji vole porazgovarati o književnosti- kazao je Gavran.

Piscu smo postavili pitanje i kako motivirati djecu na čitanje.

  • Mislim da je jako važno da djetetu u pravom trenutku u ruke dođu prave knjige. Ako dijete od desetak godina uzme u ruke knjige koje nisu pravi izbor za njega, one ga odbiju i teško je kasnije to dijete ponovno osvojiti. Djecu treba privući tematikom koja je primjerena njihovim godinama. Ja u svojim knjigama pratim i vrijeme u kojem živimo, najčešće prolaze teme prijateljstva i ljubavi. Jer nema djeteta koje ne želi ostvariti u prijateljstvu i ljubavi. Bitno je da date djeci knjigu koja njih može dodirnuti. Djeca danas jako paze i kojim jezikom je nešto ispripovijedano, tema mora ”teći”, žele jednostavne priče, i moraš ih osvojiti na prve dvije- tri stranice. Što se tiče lektire, mislim da treba ponuditi djeci knjige koje će privući djecu a ne odbiti ih o čitanja. Naravno, kako moramo znati o povijesti književnosti ali u periodu od desetak godina mislim da moramo djeci dati zanimljivu lektiru primjerenu njihovim godinama, jer ako ih tu ne ”dobijemo” izgubili smo ih za stalno, a ako ih u tim godinama privučemo da zavole čitanje neće poslije biti problema ni da čitaju Don Quijota, Shakespearea i naše klasike – objašnjava.

Na samom ”Đardinu čitanja” pisac je govorio o svojim knjigama a naglasak je bio na knjigama’ ”Zaljubljen do ušiju”, i ”Kako je tata osvojio mamu ” , a njegova supruga Mladena  pročitala je par njegovih pjesama .

  • Drago mi je da smo u ovom prekrasnom ambijentu kaštila Rušinac, Oduševljena sam ovom manifestacijom. Vjerujem kako se u svim generacijama nađu oni koji vole čitati ali isto tako doći i u kazalište. Ove protekle dvije godine bile su jako teške za nas kazalištarce a ja sam to vrijeme iskoristila za stvaranje nekih novih projekata, pa je tu i nova predstava koju sam režirala ” Glasnogovornik’ – kazala je Mladena koja nam ovo ljeto stiže na ”Solinsko ljeto ” sa svojom novom predstavom.

Tijekom protekla tri tjedna, 6 kaštelanskih škola predstavilo je svoje projekte čitanja. Naši ”Đardini čitanja” bili su dobro posjećeni i imamo i povratne informacije koje pokazuju kako je ovakva vrsta kulturnih događanja jako potrebna. U Hrvatskoj imamo jako puno književnika koji imaju sposobnosti i vještine odraditi jedan kvalitetan književni susret, pa i smisao ovog večerašnjeg je približiti pisca njegovim čitateljima.  Ovakvi projekti u nekim europskim zemljama potpomognuti su od strane školstva jer pokazuju  da mogu utjecati na mlade  da zavole čitanje- pojasnio je Mili Novak , predsjednik ogranka Matice hrvatske u Kaštelima.