Početna Kaštela Andrej Plenković u posjeti Divuljama : Sustav domovinske sigurnosti spreman za protupožarnu...

Andrej Plenković u posjeti Divuljama : Sustav domovinske sigurnosti spreman za protupožarnu sezonu

291
UDIO

-Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio Kaštela, i Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divulja, prigodom održavanja vježbe ”Sigurnost 22”.
-Ovom prilikom ovdje danas zahvaljujem predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gospodinu Andreju Plenkoviću, svim ministrima, potpredsjednicima Vlade i svim visokim gostima koji su danas došli pratiti ovu vježbu. Mogu im se zaista svima zahvaliti na poboljšanju sustava vatrogastva koji se posebno dogodio u zadnje dvije do tri godine. Sama priprema za sezonu je protekla onako kako smo i planirali od donošenja programa aktivnosti Vlade pa do svih onih zadaća koje su imale među resorima, ali i u sustavu vatrogastva. Zahvala svim svojim kolegama, Županijskom vatrogasnim zapovjednicima, svim zapovjednicima zajednica javnih postrojbi, dobrovoljnih društava na onim pripremama i svemu onome što su učinili do sada kada može početi glavni napor sezone. Ovog ponedjeljka, 13.lipnja u 12 sati počinje s radom Operativno vatrogasno zapovjedništvo ovdje u Divuljama otkud će se sve pratiti. Veliki dio dislokacija, 90 posto njih će započeti s radom 23. lipnja kada ćemo izmjestiti snage s kontinenta u priobalje i na otoke. Dakle, sve je za sada spremno. Pripremamo se. Evo, ova kiša će sigurno pomoći. Malo da se suša ublaži koja je bila tijekom proljetnih mjeseci kada smo imali gotovo 100 postotno povećanje broja požara, skoro 300 posto povećanja opožarene površine. Prošle godine smo imali 12 tisuća, a ove godine 46 tisuća hektara već i zapravo onaj sušni period u proljeću, kada nije bilo dugo vremena kiše je doprinio tome. No, sve snage su za sada spremne i današnja vježba sigurno će to pokazati i u Karlovcu, Varaždinu, Primorsko goranskoj županiji, Đakovu, kao i ovdje u Splitu, što sve mogu vatrogasci raditi i sve sposobnosti ćemo tijekom današnjega dana provjeriti – poručio je Tucaković ističući kako je zadovoljan vježbom.
-Što se tiče svih pripadnika, koliko vatrogasaca ima, kad kažem da imamo samo 22 tisuće žena uključenih u vatrogastvo i da se u zadnjih pet godina taj broj povećao za pet tisuća, to dovoljno govori koliko sustav vatrogastva radi i brine o svom formatu i o svojemu naraštaju. Sjetimo se prošlog vikenda 1300 mladih vatrogasaca u Čakovcu je bilo na državnom natjecanju i za budućnost vatrogastva Republika Hrvatska ne treba brinuti. Prošle godine bilo preko 5000 požara na otvorenom prostoru. Kanaderi su angažirani 135 puta. Prema tome svaki požar će biti ugašen – poručio je Tucaković.
Na vježbi su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, povjerenica za Grad Split Mirna Veža, gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović te predstavnici civilne zaštite, Crvenog križ, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugi pripadnici državne sigurnosti.

-Pozdravljam okupljene, a posebno one koji su uključeni u ovu vježbu danas. ‘Sigurnost 22’ odvija se u nekoliko hrvatskih županija, od sjevera prema obali, s angažmanom više od tristo vatrogasaca sa sedamdesetak postrojbi i pokazuje koliko je funkcionalan sustav domovinske sigurnosti i koliko se kvalitetno sukladno aktima Vlade Republike Hrvatske pripremamo za ovu protupožarnu sezonu. Mi smo u proteklim godinama napravili ogromne iskorake za hrvatsko vatrogastvo. Hrvatska vatrogasna zajednica dignuta na razinu Središnjeg državnog ureda, donesen je novi zakon te su izdvojena znatno veća sredstva. Nabavljaju se nova kvalitetna vozila i kroz Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, kroz robne zalihe u svoje resurse ulaže naravno i Ministarstvo obrane. Možemo reći da smo danas na razini, ne samo kvalitetno preveniramo požar, nego, nažalost kada se i dogodi požar, sve ove službe koordinirane upravo iz ovog Operativnog vatrogasnog zapovjedništva tijekom sezone u Divuljama reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito – kazao je Plenković ističući kako je Hrvatska pomagala i drugim zemljama.