Početna Kaštela OBRAČUN U KAŠTELIMA Šoljiću smanjena kazna za ubojstvo Boljata i ranjavanje Čabraje,...

OBRAČUN U KAŠTELIMA Šoljiću smanjena kazna za ubojstvo Boljata i ranjavanje Čabraje, ostalima novo suđenje

3343
UDIO
Foto: Veljko Martinović

Zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, Visoki kazneni sud ukinuo je oslobađajuću i osuđujuću presudu Jakovu ŠimićuMati i Josipu Šukeru te Toniju Vitaljiću zvanom Kubura za sukob u Kaštelima, dok je Tomislavu Šoljiću smanjena kazna s 30 na 19 godina zatvora za ubojstvo Marija Boljata zvanog Pajkić te ranjavanje Joze Čabraje. Visoki kazneni sud obustavio je postupak protiv Ivana Radovića koji je umro nedugo nakon presude.

Šimiću, Šukerima i Vitaljiću ponovno će tako suditi, i to novo sudsko vijeće. Šimić je na prvom suđenju osuđen za pokušaj ubojstva na 10 godina, a ostali na dvije godine zatvora za sudjelovanje u tučnjavi.

Visoki kazneni sud konstatirao je da je u pravu optuženi Toni Vitaljić kada tvrdi da je sud počinio bitnu povredu jer su činjenični opis i radnje kaznenog djela sudjelovanje u tučnjavi identični činjeničnom opisu i radnjama kaznenog djela pokušaja ubojstva, za što su četvorica optuženika oslobođeni.

Što se Šoljića tiče, Visoki kazneni sud zaključio je kako je prvostupanjski sud pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne činjenice. Prihvatili su, međutim, njegov argument da je dobio prestrogu kaznu. Već je osuđivan, no nastupila je rehabilitacija pa se smatra kako je neosuđivan. Na kraju suđenja dobio je 19 godina zatvora za ubojstvo Boljata i 13 godina za ranjavanje Čabraje, a sada mu je kazna smanjena na 14 i 7 godina, odnosno, ukupno 19 umjesto 30 godina zatvora.

Sukob se odigrao 14. lipnja 2020. u Kaštel Kambelovcu. Čabraja je ranjen s nekoliko hitaca, dok je Boljat likvidiran hicima iz pištolja dok je nemoćan ležao na podu. Vitaljiću i Šoljiću sudilo se u odsutnosti jer su u bijegu.

izvor: dalmatinskiportal.hr