Početna Kaštela Gorjet će asfalt, palit će se gume, za vikend se vozi 25....

Gorjet će asfalt, palit će se gume, za vikend se vozi 25. nagrada Malačke

245
UDIO
Foto: Splitski auto klub

Brdska utrka na Malačkoj  u općini Lećevica u kaštelanskom zaleđu simbol je automobilskog sporta u Splitu i okolici. Možemo slobodno reći da se radi o legendarnom natjecanju koje uvijek ponudi spektakl i oduševi ljubitelje utrkivanja. Dobro poznata uzbrdica od Radošića u smjeru juga prema Malačkoj i ove će godine oduševiti navijače, pred nama je jubilarno 25. izdanje utrke u kojoj vozačke vještine maksimalno dolaze do izražaja. Sjevernim padinama Kozjaka u subotu i nedjelju vozit će preko 80 vozača iz Hrvatske i inozemstva, u različitim kategorijama i s različitim vozilima, ako hoćete bolidima. Jedno je sigurno, svi će ići gasom do daske, na Malačkoj će gorjeti asfalt, palit će se gume, ljubitelji oktanskog sporta imat će u čemu uživati.

– Start je točno ispod Dalmatine, smjer vodi prema planinarskom domu na Malačkoj. Prijavljeno je preko 80 vozača iz nekoliko država, sve je spremno za start. Treninzi su u subotu, utrka je u nedjelju, prva vožnja na rasporedu je u 12 sati, sat vremena nakon završetka start je druge utrke. Vremena se zbrajaju. Vjerujte, bit će zanimljivo, uzbudljivo – najavio je legendarni tajnik Splitskog auto kluba Damir Katunarić.

 

Nema sumnje da će biti uzbudljivo,  uvijek je tako na stazi koju su prošle brojne legende hrvatskog automobilizma. Službeni naziv utrke je Brdska nagrada Radošić – Malačka, riječ je o četvrtoj ovogodišnjoj utrci za prvenstvo Hrvatske. U ovoj sezoni najviše uspjeha imaju dubrovački klubovi, a njih će u subotu i nedjelju predvoditi Niko Pulić, možda najveći vozač u Hrvatskoj svih vremena . Legendarni Konavljanin vozi svoju zadnju sezonu, nastupit će u nabrijanom Smartu 44 ForFouru Turbo u grupi 2. Pulić je bio prvi pobjednik na Malačkoj davne 1998. godine, ima ukupno pet pobjeda na ovom brdu i sigurno će za oproštaj htjeti ostvariti najbolji mogući rezultat. Po pobjedu dolazi i Zagrepčanin Dejan Dimitrijević, pobjednik posljednja tri izdanja utrka na Malačkoj, vozit će Seat Leon R32T. Tu je i legendarni Mađar Laszlo Szasz koji nastupa za AK Dubrovnik Racing u bolidu Reynard, osvajač čak devet utrka na Malačkoj u svojoj kategoriji. Sigurno će dati sve od sebe da se i deseti put okiti zlatnom medaljom na legendarnoj utrci. Čast domaćina iz Splita branit Martin Mustapić sa svojom Cuprom TCR, Ante Alduk stiže s Hondom Civic Type R, Poljak Gregorcz Duda s Hyundaiem I20 WRC, a među 84 vozača je i jedna dama, Anđela Knežević iz Crne Gore koja će voziti Yugo 55.

Rekord staze koja je duga 4100 metara postavljen je 2020. godine, drži ga višestruki europski prvak Talijan Simone Faggioli. U prototipu Norma M20FC projurio je stazom u vremenu 1:53,161 minuta s prosječnom brzinom 130,433 km/sat što zvuči i jest nestvarno.

Naravno, samu utrku pratit će još dosta zanimljivih događanja svojstvenih automobilskom sportu, druženja, razmjena iskustava i nova prijateljstva. Službeni treninzi planirani su za subotu poslijepodne, a  glavna utrka je u nedjelju od 12 sati. Za to vrijeme biti će zatvorena cesta od Malačke prema Radošiću, što je već uobičajena praksa.

izvor: dalmacijanews.hr