Početna Hrvatska Marić: Podiže se iznos koji će studenti moći zaraditi prije gubitka porezne...

Marić: Podiže se iznos koji će studenti moći zaraditi prije gubitka porezne olakšice

292
UDIO
Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je jučer da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može ići porezna olakšica s postojećih 15 podići na 24 tisuće kuna.

“Sukladno prijašnjim razgovorima, ali i analizama Ministarstva financija, zajedno s Ministarstvom obrazovanja i znanosti predložit ćemo da se u Zakonu na porezu na dohodak poveća limit s 15 tisuća na de facto 24 tisuće kuna”, izjavio je Marić nakon sjednice vlade.

Naime, pojasnio je Marić, 24 tisuće kuna predstavljaju umnožak osnovnog osobnog odbitka, koji iznosi četiri tisuće kuna, s brojem šest.

“Svi dohoci koji se ostvare do 24 tisuće kuna u jednoj godini i dalje omogućavaju da osoba bude nekom drugom, roditelju ili kome god, uzdržavani član”, istaknuo je Marić dodajući da je prag prvi put povećavan s 13 na 15 tisuća kuna u prvom krugu porezne reforme.

Odnosit će se na cijelu godinu

Mjera je i plod inicijative Hrvatskog studentskog zbora da se studentima koji rade podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica.

Osim danas, Marić se s predstavnicima studenata sastao i prošlog tjedna, a izvijestio je da je dijalog bio vrlo konstruktivan.

Bez obzira na to kada će novi zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru, odnosit će se na cijelu 2022. godinu, pa studenti ne gube mogućnost rada tijekom ovogodišnje turističke sezone, po novim odredbama, najavio je Marić dodavši i da će roditelji koji su možda “skinuli” dijete s porezne kartice imati mogućnost vratiti ga kao uzdržavanog člana.

Marić je napomenuo i da se ova mjera ne odnosi samo na studente nego na sve uzdržavane članove obitelji, što primjerice mogu biti i umirovljenici ili bilo koja treća osoba, a u segmentu onog što se u sustavu zakona o porezu na dohodak naziva uzdržavani član.

Inače, sve što studenti ostvare svojim radom po postojećem zakonodavstvu je neoporezivo do iznosa od 63 tisuće kuna. Sad bi taj neoporezivi iznos za studente porastao na 72 tisuće kuna, izjavio je Marić.

Mjeru pozdravila i ministrica Brnjac

Najavu povećanja limita za porezne olakšice pozdravila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Ovo je još jedan dokaz da Vlada kontinuirano i sustavno poduzima sve mjere kako bi proces zapošljavanja radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva bio što učinkovitiji. Nakon digitalizacije procesa zapošljavanja sezonskih radnika, čime se ubrzao proces prijave stranih radnika, povećanjem poreznog limita za studente povećavaju se mogućnosti za zapošljavanje većeg broja mlade domaće radne snage posebice tijekom ljetnih mjeseci kada i postoji najveća potražnja”, stoji u pisanoj izjavi ministrice Brnjac.

Ministrica je dodala da se, iako je ova mjera za sektor turizma izuzetno važna, dugoročno rješenje izazova radne snage vidi kroz razvoj cjelogodišnjeg turizma koji će potaknuti i cjelogodišnje zapošljavanje.

izvor: index.hr/Hina