Početna Hrvatska Epidemija “bijele kuge” ne jenjava. U pet mjeseci u Hrvatskoj rođeno tisuću...

Epidemija “bijele kuge” ne jenjava. U pet mjeseci u Hrvatskoj rođeno tisuću djece manje nego lani

432
UDIO
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

ZAGREB – Od početka siječnja do kraja svibnja ove godine u Hrvatskoj je bilo 13.839 živorođene djece, što je čak 1.001 dijete manje nego lani u istom razdoblju, pokazuju to privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovništva.

To znači da je u samo pet mjeseci Hrvatska za budućnost izgubila čak 50 razreda od po 20 školaraca u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U odnosu na prije deset godina pad je još veći, jer je u razdoblju od početka siječnja do kraja svibnja 2012. godine u Hrvatskoj rođeno 16.944 djece, što je za petinu više nego ove godine.

Ta razlika izražena u razredima znači 150 razreda manje nego prije deset godina, i to samo u pet mjeseci. Ta 2012. godina bila je i posljednja u kojoj je u Hrvatskoj rođeno više od 40 tisuća djece (bilo ih je 41.771, a ako se nastavi trend s početka godine, bit će dobro ako ove godine broj rođene djece dosegne lanjskih 36 i pol tisuća).

Istovremeno je u Hrvatskoj u pet mjeseci ove godine umrlo 26.278 građana, pa je konačna bilanca negativan prirodni prirast od 12.439, što znači da je svaki dan u prosjeku Hrvatska gubila 81 stanovnika. Ako se ritam od 91 novorođenog i 174 umrla svakog dana nastavi do kraja godine, Hrvatska će samo zbog negativnog prirodnog prirasta u ovoj godini izgubiti više od 30 tisuća stanovnika. No, ova je godina »bolja« od lanjske kad su u pitanju sklopljeni brakovi. Tako se u pet mjeseci ove godine vjenčalo 5.818 parova, što je rast od 14,2 posto u odnosu na lanjska 5.092 sklopljena braka. No, iz toga i ne treba izvlačiti novi trend, jer su ove godine okolnosti ipak drukčije, odnosno lani su epidemiološke mjere ograničavale svadbene svečanosti pa je vjerojatno dio građana vjenčanje prebacio za ovu godinu.

No, nije u ovoj godini porastao samo broj sklopljenih brakova, nego je bilo i nešto više razvoda. Ove godine razvelo se 2.030 parova, što je 61 više nego lani.

izvor: novilist.hr