Početna Hrvatska Pogledajte fantastične snimke novog ulaza u Split! Počinju se nazirati konačne konture...

Pogledajte fantastične snimke novog ulaza u Split! Počinju se nazirati konačne konture ‘zapadne splitske rampe‘, koja će konačno raskrčiti gužve, radovi ne posustaju ni na najvišim temperaturama

707
UDIO

Napreduju radovi na izgradnji rampe na Ulici Zbora narodne garde, poznatijoj još i kao zapadna splitska rampa, kojom bi se značajno trebale smanjiti gužve na ulazu u grad i poboljšati prometno stanje. Radove nisu usporile ni visoke ljetne temperature.

Tom Dubravec/Cropix

Kako vidimo na fotografijama, počinju se nazirati i konačne konture projekta koji, podsjetimo, predviđa rampu iz smjera Solina preko raskrižja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, u smjeru Poljičke ulice.

Na svega 450 metara gradilišta gradi se nadvožnjak, podvožnjak i četiri potporna zida.

Do danas su na gradilištu u potpunosti završena dva od ukupno četiri potporna zida, kod trećeg su završeni radovi osiguranja pokosa te je u tijeku iskop za izradu temelja zida, dok su kod četvrtog zida izvedeni radovi zaštite postojećeg tlačnog vodoopskrbnog cijevovoda i u tijeku je armiranje temelja.

Tom Dubravec/Cropix

Kod podvožnjaka su završeni armirano-betonski upornjaci te su montirani svi rasponski nosači, a postavlja se armatura za armirano-betonsku ploču podvožnjaka. Kada je nadvožnjak u pitanju, završen je prvi upornjak i sva stupišta.

Betoniran je temelj i zid drugog upornjaka i u tijeku su radovi na njegovoj naglavnici i krilu. Na izdvojenom gradilišnom pogonu na Sirobuji proizvedeni su svi armirano-betonski rasponski nosači nadvožnjaka, a sredinom srpnja očekuje se početak pripremnih radova za montažu, dok se montaža očekuje u drugoj polovica kolovoza.

Iz Hrvatskih cesta kažu da je riječ o tehnički zahtjevnom projektu jer u izrazito malom gradilišnom prostoru treba pažljivo isplanirati redoslijed svake aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti za sigurno i racionalno izvođenje radova.

Tom Dubravec/Cropix

Istovremeno, uz radove, potrebno je osigurati i protočnost znatnog prometa u režimu privremene regulacije koji uključuje i pješački promet u zoni gradilišta.

Izgradnja privremene rampe donekle je olakšala ulazak u Split iz smjera Solina i nema značajnih zastoja u prometu u turističkoj sezoni za razliku od prijašnjih.

Izvođači kažu kako će se truditi nastaviti istim tempom iako je stanje na tržištu izazovno je te je već mjesecima vidljiv trend značajnog poskupljenja i nedostatka građevinskog materijala, odnosno armature, oplate i ostalih potrebnih gradiva.

Rok završetka radova je 21. rujna, a izvođač je varaždinska tvrtka “Colas”.

izvor: slobodnadalmacija.hr