Početna Hrvatska Ove godine meteorsku kišu “Suze Svetog Lovre” moći ćemo vidjeti ranije nego...

Ove godine meteorsku kišu “Suze Svetog Lovre” moći ćemo vidjeti ranije nego inače

337
UDIO
Foto: PIXABAY

Svemir osim teleskopima promatramo i golim okom, a svake godine je nebo između 7. srpnja i 24. kolovoza bogato kišom meteora.

Kod nas se nazivaju “Suze Svetog Lovre” – njegov spomendan je 10. kolovoza, upravo u vrijeme kad je učestalost ovih zvijezda padalica najveća. Tada ih na nebu možete vidjeti najviše, više od stotine u jednom satu.

Ovu kišu meteora uzrokuje prolazak Zemlje kroz rep kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao Sunčevim sustavom 1992. Za puni krug oko našeg Sunca potrebne su mu 133 zemljine godine, no zato njegov dug rep svake godine omogućava da uživamo u kiši zvijezda padalica.

Osnovni preduvjet da uživate u pregrštu treperećih zvijezda, uz naravno komad neba, je da se nalazite dalje od bilo kakvog svjetlosnog onečišćenja – najbolje daleko od svjetla velikih gradova. Ove godine, tamno nebo na dane najvećeg broja zvijezda padalica obasjavat će i pun mjesec, i tako smanjiti mogućnost uočavanja slabo vidljivih meteora, piše dnevnik.hr.

Upravo iz tih razloga, najbolje vrijeme za promatranje meteora je naredni vikend, 30. i 31. srpnja, tik iza mladog mjeseca. Morate se nalaziti u prirodi, i dopustiti očima da se naviknu na mrkli mrak. Na nebu ćete moći vidjeti između 50 i 100 padalica po satu.

Još jednu šansu imat ćete iza 20. kolovoza, no morate znati da ova pojava u potpunosti prestaje do kraja mjeseca, a već od sredine kolovoza broj im se naglo smanjuje.