Početna Hrvatska Stigla kratkotrajna promjena vremena, idući tjedan vraćaju se vrućine

Stigla kratkotrajna promjena vremena, idući tjedan vraćaju se vrućine

331
UDIO
Foto: FaH

NAJAVLJENA promjena vremena zahvatila je noćas i jutros zapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni i srednji Jadran. Uz grmljavinu i pljuskove, mjestimice je bilo pojačanih udara vjetra, tvrdi meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak. Frontalna zona proteže se od Koprivnice do Šibenika.

Fronta je posljedica premještanja manje količine nestabilnog zraka, čija glavnina se nalazi sjeverno od Alpa. Nad našim krajevima je ujednačeno polje sniženog tlaka, a ciklonalna aktivnost je sjeverno od Velike Britanije. Azorska anticiklona nad Atlantikom zapadno od obale Portugala sprječava dotok toplog zraka nad Pirenejski poluotok iz Afrike.

Danas će se tijekom prijepodneva fronta premještati prema istoku tako da će i u Slavoniji i Baranji biti grmljavinskog nevremena uz pljuskove i udare vjetra. Naoblačit će se i na južnom Jadranu, ali ne očekujemo oborine. Poslijepodne sa zapada razvedravanje uz kraća sunčana razdoblja.

Vrućine se vraćaju idući tjedan

Na Jadranu će puhati jak sjeverozapadnjak, a u podvelebitskom primorju oko podneva zapuhat će iznenada jaka bura. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 26, a na sjevernom Jadranu do 30 stupnjeva. Na srednjem i južnom Jadranu najviše temperature zraka oko 34 stupnja. U nedjelju stabilizacija vremena i postupan porast temperatura zraka, vrijeme će biti promjenljivo oblačno uz dulja sunčana razdoblja.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 14 do 18, na Jadranu topla noć s temperaturama od 20 do 26. Najviše dnevne temperature oko 29 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 30 do 34. U nastavku tjedna suho i sunčano vrijeme, ujutro u dolinama unutrašnjosti i uz riječne tokove mjestimice magla. Temperatura zraka u porastu, a maksimalne vrijednosti dosegnut će krajem tjedna.

Na Jadranu sunčano i toplo uz vjetrove dnevne cirkulacije, poslijepodnevni maestral. Temperatura mora od 23 do 27, UV indeks vrlo visok.