Početna Hrvatska Kolovoz počinje promjenjivijim vremenskim prilikama, ali već za koji dan na Jadran...

Kolovoz počinje promjenjivijim vremenskim prilikama, ali već za koji dan na Jadran stiže novi val vrućine

250
UDIO

Kolovoz će na kopnu početi kraćim razdobljem promjenjivog i manje vrućeg vremena.

“Pljuskovi će biti rijetki i izolirani, osim u utorak kada će ih uz jače naoblačenje biti više, a lokalno bi mogli biti izraženi. Od četvrtka manje oblaka i više sunca, pa će rasti i dnevna temperatura zraka, koju će uz izostanak vjetra – pratiti sparina.

Na Jadranu još jedan sunčan i vruć ljetni tjedan. Topliji će biti njegov drugi dio, tijekom kojeg bi se mogao pojaviti još jedan val vrućine. Uz izmjenu bure i povremeno jake tramontane do srijede vrućina će se lakše podnositi, a u utorak će je mjestimice prekinuti pljusak praćen grmljavinom. Pljuskovi su izgledniji na sjeveru Jadrana, dok bi i ovaj put jug mogao ostati bez kiše”, kaže u sažetoj tjednoj prognozi za HRT meteorologinja Tomislava Hojsak.

Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan. Popodne će lokalno doći do umjerenog i jačeg razvoja oblaka, pa postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni pljusak. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura oko 30 °C. I u središnjoj Hrvatskoj jutro će biti sunčano, popodne s umjerenom naoblakom, a vjerojatnost za kratkotrajni pljusak nije zanemariva. Dnevna temperatura bit će malo viša od nedjeljne.

Obilje sunčana vremena i na zapadu zemlje. Popodne u gorju i unutrašnjosti Istre mjestimice razvoj oblaka, a pljusak je moguć u Gorskome kotaru. Ujutro će puhati umjerena bura, a popodne jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Danju vrlo toplo, uz obalu sjevernog Jadrana i vruće.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji, a popodne u unutrašnjosti mjestimice umjeren razvoj naoblake. Nakon jutarnje bure popodne će zapuhati umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Dnevna temperatura između 30 i 33 °C.

I na jugu Hrvatske još jedan sunčan i vruć dan, u zaobalju ponegdje s umjerenom naoblakom. Umjerena bura popodne će okrenuti na sjeverozapadni vjetar, a na otvorenom moru i pojačati. Dnevna temperatura oko 33 °C.”

Utorak će na kopnu biti nestabilan – s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje i izraženim. Ponekog izoliranog i kratkotrajnog još može biti i u sunčaniju srijedu. U četvrtak pretežno sunčano i stabilno te opet poprilično vruće. Sredinom tjedna zagrijat će i na Jadranu, pa će vjerojatno opet na snazi biti upozorenje na vrućinu. No u utorak će vrućina biti podnošljivija zbog bure i maestrala, ali i zbog ponekog pljuska s grmljavinom, koji su i ovaj put izgledniji na sjeveru. Vjetar će do četvrtka oslabjeti te okrenuti na jugozapadnjak.”, piše HRT.