Početna Kaštela Uz Anu Rucner svečano otvoreni Dani Legende o Miljenku i Dobrili

Uz Anu Rucner svečano otvoreni Dani Legende o Miljenku i Dobrili

428
UDIO

Večeras su u Kaštel Lukšiću svečano otvoreni 9. Dani Legende o Miljenku i Dobrili. Ovo dvoje kaštelanskih ljubavnika s vremenom je postalo svojevrsni brand Kaštela, a uprizorenje njihove nesretne ljubavi već godinama privlači, kako Kaštelane tako i njihove goste.

Legenda o Miljenku i Dobrili priča je iz 17.stoljeća.U Kaštel Lukšiću živjele su dvije plemićke obitelji: Vitturi s kćerkom Dobrilom i Rušinić (Rosani) sa sinom Miljenkom. Mladić i djevojka žarko su se zaljubili, a obiteljska svađa njihovih očeva prisilila ih je da se sastaju i vole potajno.
Unatoč stalnim razdvajanjima njihova je ljubav bila sve jača i odluče se tajno vjenčati. Kako bi spriječili obiteljsku sramotu očevi se pomire i nagovore Miljenka i Dobrilu na povratak i svečano vjenčanje u Kaštel Lukšiću. Međutim Dobrilin otac nakon vjenčanja na mostu ispred svog dvorca ubija zeta. Dobrila od silne tuge izgubi razum i umre.
Njena posljednja želja bila je da je pokopaju kraj Miljenka u crkvi sv. Ivana Krstitelja gdje se i danas nalazi njihov grob na kojem stoji natpis “Pokoj ljubavnikom”.

U spomen na tu ljubav, u  Novom parku u Kaštel Lukšiću nas je ove godine dočekao jedan novitet, naime, umjesto predstave koju smo bili naviknuti gledati, imali smo dramsko -glazbeno uprizorenje najintimnijih monologa Miljenka i Dobrile uz glazbenu pratnju naše najpoznatije violončelistice Ane Rucner. Manifestacija se odvija već devetu godinu za redom u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta a u organizaciji Grada Kaštela i Turističke zajednice. Mladi glumci Donat Zeko u ulozi Miljenka i Bruna Radić u ulozi Dobrile, snagom dramske riječi vratili su nas u neka prošla vremena te nas podsjetili na ljepotu ljubavi i osječaja. U prekrasnom ambijentu parka Ana Rucner izvela je najljepše ljubavne uspješnice te time dodatno obojala ovu večer sjetom i ljubavlju. Na njenom reperotoaru našle su se sve same uspješnice kao što su  -L.van Beethoven “Mjesečeva sonata”
arr. Thomas Buritch , L.van Beethoven“Destiny”
arr. Thomas Buritch ,L.van Beethoven “Oda radosti” (iz 9-te simfonije)arr. Thomas Buritch
-Irene Cara “What a feeling” (Flash Dance).
Na samom kraju Ana se spustila u publiku te spontano zapjevala i na taj način završila ovaj recital.