Početna Hrvatska Požari su dosad zahvatili površine 220% više nego lani

Požari su dosad zahvatili površine 220% više nego lani

171
UDIO
Foto: Ivana Ivanović
Veća je još razlika u površini koju je vatra zahvatila – lani je bilo oko 16.000 hektara, a ove godine gotovo 52.000, što je čak 220% više. Iako je ove godine uništeno malo manje objekata nego lani, nažalost broj žrtava je veći. Ove godine život je u požarima izgubilo 25 ljudi, uključujući vatrogasca Gorana Komlenca.
Požari u vodičkom zaleđu, kod Jadrije i Srime, lokalizirani su. Dvadesetak vatrogasaca saniralo je i čuvalo požarišta tijekom dana. Izgorjelo je 250 hektara, nije stradao nijedan objekt, ali je velika šteta na poljoprivrednim površinama. I dalje se istražuju uzroci požara, no sumnja se da su podmetnuti. – piše HRT.
Uz jadransku magistralu samo zgarište. Vatra je progutala sve na što je naišla, ali srećom ne i objekte. Plamena danas nema, no posla za vatrogasce je bilo. Iza njih je teška noć, ali srećom – bez vjetra.
– Za razliku od raslinskog i zatonskog požara, ovo je bila nešto lakša situacija, s obzirom da je bilo manje ugroženih objekata požarom, kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.
Bilo je lakše uz sve raspoložive zračne snage.
– Bez njih nema ništa. Bez aviona, bez avijacije u nekim ključnim situacijama gdje nam trebaju pomoći, oni su definitivno ti koji su glavni, izjavio je Igor Tomić, JVP Šibenik.
Bez obzira na to, izgorjelo je 250 hektara niskog raslinja i poljoprivrednih površina. Tri požara na području od tri kilometra izbila su u samo pet minuta, što je dovoljno za sumnju. Policija istražuje uzroke, a vatrogasci apeliraju na još jedno:
– Svoje okućnice još uvijek imaju vremena urediti, ukloniti smeće, gorivi otpad, plastiku i ostale stvari kako bi u slučaju da se ovakve stvari ponove situacija vatrogascima bila povoljnija, izjavio je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.
Za njih, čini se, ove godine nema predaha, jer vrućine i suša ne posustaju.