Početna Hrvatska Cijene struje odletile u nebo, kako dalje???

Cijene struje odletile u nebo, kako dalje???

539
UDIO

U ZADNJIH godinu dana bilježe se velika poskupljenja plina i struje, koja ovog ljeta najviše osjete poduzetnici.

Ugostitelj dobio račun za struju od 120.000 kuna

Što se tiče plina, poskupljenja se tek očekuju od 1. listopada, a zemlje Europske unije donose mjere štednje. Struja? Poskupljenja električne energije za poduzetnike i jedinice lokalne samouprave već su sada enormna – nekoliko stotina posto.

Zagrebački ugostitelj Marin Medak rekao je nedavno kako mu je u restoranu račun za struju narastao s 40.000 kuna na 120.000 kuna.

“U Hrvatskoj se destimulira konkurentnost, a direktno znači građanima to da na 12 tisuća artikala koje smo prodavali mjesečno je bio trošak struje 3.30 kuna po prodajnom artiklu. Kad dođete i popijete aperitiv, to je 3.30. Sada je to sve skupa 10 kuna jer je 300 posto porast cijene struje, što znači da, kada pojedete juhu, 10 kuna struje, glavno jelo 10 kuna struje, kava 10 kuna struje i tako dalje”, rekao je.

“Nećemo biti konkurentni jer je to abnormalan iznos koji nam u potpunosti ruši sve. Govori se o 14 postotnih poena, da će nam biti trošak struje u poslovanju, a ukupan porez nama je 17 postotnih poena u poslovanju. Samo porez i struja dolaze na 27 postotnih poena bez daljnjih troškova”, kazao je Medak.

Za 50 kvadrata račun od 17.500 kuna

Velik račun za struju dobio je i Srećko Koljić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru. Njegov ugostiteljski objekt ima tek 50 kvadratnih metara. Račun za struju bio mu je čak 17 i pol tisuća kuna. To je poskupljenje od 360 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Neugodno zaista, računi su sve veći, mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podnijeti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju”, tvrdi vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru Srećko Koljić za RTL.

“Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen”, kaže premijer Andrej Plenković.

Poduzetnici najavljuju prosvjed

Poduzetnicima smetaju nova pravila koja dolaze s novim ugovorima s Gradskom plinarom Zagreb.

“Kako bi osigurala naplatu potraživanja, Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1000 ili 2000 eura.

Isto tako, umjesto dosadašnje fiksne cijene plina po kilovatsatu, cijena plina će se formirati svaki mjesec ovisno o kretanju cijena na burzi prirodnog plina u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cijenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 do 200 eura po megavatsatu”, ustvrdili su iz Udruge Glas poduzetnika u priopćenju.

UGP neprimjerenim smatra i to što je Gradska plinara Zagreb zadala rok manji od mjesec dana u kojem poduzetnici mogu potpisati nove ugovore. Naime, navode iz udruge, potpisani ugovor mora se poslati do 1. rujna, a zadužnica izdana u eurima, potpisana od ovlaštene osobe i solemnizirana kod javnog bilježnika, do 15. rujna.

Bujas: Prosječna poskupljenja struje su oko 300 posto

Nazvali smo predsjednika Udruge Glas poduzetnika Hrvoja Bujasa, koji je nedavno rekao da ta udruga neće stajati sa strane te da se može očekivati i velik prosvjed u Zagrebu ako ne dođe do rješenja s vladom.

“Stvari su izmakle kontroli. Prosječna poskupljenja struje su oko 300 posto, a očekuje se da će biti još gore na jesen, pogotovo s plinom. A pazite, zašto se plin za poduzetnike ne koristi iz LNG terminala? Pogotovo sad kad očekujemo još veća poskupljenja”, istaknuo je.

Dodaje da je plin poskupio tri puta od prosinca i da su poduzetnici diskriminirani jer plaćaju tri puta veću tarifu struje.

“HEP je taj koji dirigira cijene struje, a HEP 60 posto struje sam proizvodi, nešto sitno je iz obnovljivih izvora energije. Kako pravdaju tako visoko poskupljenje poduzetnicima? A tek očekujemo drugi val poskupljenja”, kazao je Bujas.

“Želimo istu tarifu struje za građanstvo i poduzetništvo. I to manju tarifu, a ne veću. Ovako ispada da mi plaćamo socijalni mir. Toga nema u razvijenim zemljama Europske unije, postoje primjeri Rumunjske i Bugarske. Kod njih je kao kod nas. U razvijenim državama, cijena je tržišna.

“Tražimo reforme”

U tom kontekstu, socijalni mir mora plaćati država iz poreza koji mi svakako plaćamo. Onima koji si ne mogu priuštiti plaćanje plina i struje, neka država da subvencije”, dodao je.

Ističe da UGP traži jasne reforme.

IZVOR: index.hr