Početna Hrvatska Mladim liječnicima vraća se obavezni pripravnički staž

Mladim liječnicima vraća se obavezni pripravnički staž

301
UDIO
Foto: Ilustracija
Mladim hrvatskim liječnicima vratit će se obavezni pripravnički staž nakon završetka fakulteta, obaveza koja je naprasno prekinuta prije nekoliko godina. – piše Jutarnji list.
Ova promjena neće se zvati staž već Nacionalni program za edukaciju mladih liječnika, koji  će propisati obavezni jednogodišnji rad pod mentorstvom i to u obiteljskoj medicini, hitnoj medicini, javnom zdravstvu ili kombinaciji tih programa.
MinistarstvoTrebat će pričekati nove zakone

Prije tri godine prva generacija mladih liječnika umjesto na pripravnički staž, a potom i polaganje državnog ispita, krenula je odmah u potragu za specijalizacijama ili su pak nevoljko primorani na rad uz nadzor jer su s diplomom odmah dobili i licencu za rad.
Bila je to generacija koja je medicinski fakultet upisala 2014., a koja je pala kao žrtva potpisanih obveza Hrvatske za ulaz u EU. Uzalud su se nekoliko godina ti mladi ljudi pokušavali izboriti za praksu nakon faksa. Dapače, njih 90 posto smatralo je da nisu spremni za samostalni rad odmah nakon fakulteta.
U Ministarstvu zdravstva kažu da će s uvođenjem nove prakse za mlade liječnike trebati pričekati nove zakone, točnije Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji bi se mogao prihvatiti do kraja ove godine, jer je dio sredstava dobivenih od EK uvjetovan uvođenjem jednog vlasnika za sve bolnice. Potom bi trebao uslijediti i Pravilnik za uvođenje Nacionalnog programa, koji se očekuje do polovice iduće godine.