Početna Hrvatska Pred nama je svježiji i prilično kišovit vikend. Meteorologinja objavila očekivanja za...

Pred nama je svježiji i prilično kišovit vikend. Meteorologinja objavila očekivanja za idući tjedan

213
UDIO
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pred nama je svježiji i u većini unutrašnjosti razmjerno kišovit vikend, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

“U ponedjeljak je obilnija kiša moguća u središnjoj Hrvatskoj. Nestabilno će biti i na Jadranu, osobito na njegovom jugu. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a podno Velebita od nedjelje i bura, mjestimice i jaka s olujnim udarima. Od utorka će kiša biti rjeđa, vjetar slabjeti, a temperatura zraka biti u blagom porastu.”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.

Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačna i kišovita. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te obilnijom oborinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, popodne sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, gdjegod obilnija te praćena grmljavinom.

Iako sunčanije, ni na zapadu Hrvatske neće biti stabilno. Povremene kiše bit će većinom u gorskim krajevima, no poslijepodnevni pljuskovi mogući su i na sjevernom Jadranu. U gorju vjetar većinom slab. Na moru će puhati umjeren sjeverozapadnjak, koji će u noći na nedjelju podno Velebita okrenuti na buru i malo pojačati.

U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Mjestimice kiša, lokalno i pokoji izraženiji pljusak s grmljavinom, osobito popodne u unutrašnjosti. Na sjevernom dijelu će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a drugdje slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, no u noći te rano ujutro – jugo, prolazno i pojačano. Stoga će more biti malo do umjereno valovito.

Unatoč barem djelomice sunčanom vremenu, uz povremeno više oblaka i na jugu Hrvatske postoji mogućnost za pljuskove, uglavnom u prvom dijelu dana.”

“Promjenjive vremenske prilike nastavit će se i idućih dana. U unutrašnjosti će povremeno padati kiša, lokalno i obilnija, u nedjelju najvjerojatnije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a u ponedjeljak u središnjoj Hrvatskoj. Najmanje kiše bit će u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Bit će još malo svježije. Na Jadranu se temperatura zraka neće znatnije mijenjati, uz uglavnom suho vrijeme i barem djelomice sunčano. Na jugu su povremeno mogući popodnevni pljuskovi. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, na jugu i zapadni, a podno Velebita će biti jake bure.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.