Početna Hrvatska Jesmo li dosegnuli vrhunac inflacije?

Jesmo li dosegnuli vrhunac inflacije?

176
UDIO
Foto: Pixabay/Ilustracija

U kolovozu je najviše, za gotovo 20% u odnosu na isti mjesec lani, poskupjela hrana i bezalkoholna pića. Usluge restorana i hotela veće su za 17%, stvari za održavanje kućanstva poskupjele su 15%, prijevoz 14%. Za 10,5% veće su i cijene prijevoza, a odjeće i obuće za oko 6%.

Kada se usporede cijene hrane i pića u kolovozu prošle i ove godine, rast je nevjerojatnih 20%. Vrhunac sezone, veliki broj turista te povećana potražnja u hotelima i restoranima utjecali su i na rast cijena.

– To se odnosi prije svega na turistički sektor koji je ove godine podigao ukupnu razinu cijena jednog dijela roba široke potrošnje dakle potrošačkih cijena i nakon turističke sezone će cijene vjerojatno se početi smirivati i padati, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Čini se da se ubrzani rast inflacije u kolovozu ipak zaustavlja.

– Došlo je do pojeftinjenja nafte na globalnom tržištu. Pad u kolovozu iznosio je skoro 10% cijene nafte u dolarima i to se preslikalo onda i na jeftinije naftne derivate na benzinskim crpkama. S druge strane, poskupila je hrana zbog svih onih akumuliranih poskupljena sirovina i energenata od ranije tako da u globalu nije došlo do promjene inflacije, rekao je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a, piše HRT.

No neki saborski zastupnici nisu baš sigurni da inflacija posustaje.

HNB procjenjuje da će godišnja stopa biti 10% te da 2023. godine ne bi trebala biti veća od 7%. Šošić dodaje da su očekivanja HNB-a da bi se inflacija mogla postupno smanjivati prema kraju godine u skladu s očekivanjima terminskih tržišta te da bi cijene energenata mogle nastaviti padati, ali da, rizik naravno postoji.

– Vrhunac prvoga vala inflacije je iz nas. Naravno, mi možemo u jesen još očekivati rast cijena plina, navodi Novotny i smatra da su ukupne potrošačke cijene doživjele svoj vrhunac te da pomalo idemo prema smirivanju.

A u rujnu će se pak vidjeti koliko će Vladina odluka o zamrzavanju cijena određenih prehrambenih proizvoda utjecati i na stopu inflacije.