Početna Zanimljivosti Stručnjak objasnio razloge zašto rajčica više nije ukusna kao nekad

Stručnjak objasnio razloge zašto rajčica više nije ukusna kao nekad

209
UDIO
foto: pixabay

Rajčica je lijepa i čvrsta, zrela i mirisna. Ali kad kod kuće pripremite bogatu salatu, slijedi razočarenje. Rajčica je bez okusa.

I to je činjenica. Suvremene sorte prilagođene su tako da rajčica bude lijepa i otporna na bolesti, ali se okus izgubio tijekom križanja s ciljem isticanja ovih kvaliteta.

“Okus rajčice ovisi o sadržaju organskih šećera i kiselina, koji se sintetiziraju u plodovima rajčice tijekom njihovog dozrijevanja“, kako je objasnila Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani za N1 Slovenija.

Dakle, ako se rajčica bere prije nego što je potpuno zrela, njezin okus se gubi. Dok se boje sintetiziraju i nakon berbe – u skladištu. Rajčica zato može biti žarko crvene boje, ali njezin okus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je rajčica još na biljci. Takav plod će u skladištu sazrijeti do crvene boje.

Lošiji okus rajčice rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njezina ekonomski važna svojstva. Uzgajivači su željeli proizvod koji se može bolje skladištiti, koji duže zadržava svježinu i otporniji je na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplje za uzgoj. Prinos je također znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gdje se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranjive tvari i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak.

Dodaje: “Da (industrijski uzgojena) rajčica raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak okusa”.

Pored sorte, na okus značajno utječu i faktori životne sredine:

– temperatura

– vode

– hranjive tvari

– posebno sunčeva svjetlost

Rajčica koja se može kupiti u ljetnom periodu će imati više arome i okusa, jer svjetlo u plastenicima ne može u potpunosti zamijeniti sunčevu svjetlost.

Na okus rajčice utječu mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vrijeme kada se rajčica bere. Najbolja je rajčica koja sazrije na biljci i koji se ne bere prije vremena, prenosi City magazine.