Početna Hrvatska Čudimo se lošim demografskim trendovima, a nikome nije čudno što je od...

Čudimo se lošim demografskim trendovima, a nikome nije čudno što je od raspisivanja natječaja za POS-ove stanove u Kaštelima prošlo više od 14 godina, a ništa se nije pokrenulo

1104
UDIO
Foto: Zvonimir Barišin/Cropix

Kaštela ove godine nisu niti među 11 gradova i općina u kojima je poticana stanogradnja (POS) makar u pripremi.

Službeni je to podatak s web-stranice Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a prema informacijama koje smo dobili od tog istog APN-a i kaštelanske gradske uprave, ne zna se ni kada bi im se mogla pridružiti.

Obeshrabrujuće je to saznanje za 77 kandidata s liste reda prvenstva objavljene 1. srpnja 2021., čime je, rekli su nam u Agenciji, utvrđen opravdani interes za nastavak realizacije ovog programa.

S obzirom na navedeno, sudionicima liste preostaje samo nadati se da neće doživjeti sudbinu svojih prethodnika jer, podsjetimo, lista iz 2021. godine nije i prva kojom se “utvrđuje postojanje opravdanog interesa”. U ožujku 2008., dakle prije 14 godina, Grad Kaštela je bio raspisao natječaj za kupnju stana iz programa POS-a, s tim da je u prosincu iste godine objavljena i konačna lista reda prvenstva sa 104 kandidata. U to vrijeme bila je planirana gradnja oko 50 stanova.

Kaštelanski program je, gle čuda, zapeo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa Republikom Hrvatskom. Stanovi POS-a planirani su, naime, na zemljištu koje je u suvlasništvu RH i Grada Kaštela s tim da je gradski udio manji od deset posto.

Radi se o lokaciji u Rudinama površine oko 10 tisuća četvornih metara koja se nalazi sjeverno od stambenih zgrada svojedobno izgrađenih za branitelje. Imovinsko-pravni odnosi s državom, valja napomenuti, rješavaju se ugovorom o darovanju. Stoga ne čudi što gradska uprava naglašava da “vodi intezivne pregovore s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) i APN-om” budući da potpisivanje ugovora određuje datum realizacije POS-a. Pregovori očigledno nisu uspješni jer se na “potpis” i danas čeka.

U svakom slučaju poticana stanogradnja u Kaštelima ima bogatu povijest vrijednu podsjećanja. Još davnog kolovoza 2004. godine na sjednici kaštelanskoga Gradskog vijeća bilo je riječi o realizaciji POS-ovih stanova u Rudinama uz pomoć resornog ministarstva. U odgovoru na vijećničko pitanje najavljeno je i da će se sređivanje projektne dokumentacije financirati iz gradskog proračuna.

Četiri godine kasnije, kako smo već rekli, utvrđena je lista kao da je za projekt sve osigurano. Pokazalo se, međutim, da nije. No, objektivnosti radi treba podsjetiti i na činjenicu da država ne snosi svu odgovornost za neuspjeh programa. Dogodilo se, naime, da Grad Kaštela početkom 2009. nije potpisao prijedlog predugovora o međusobnim pravima i obvezama koji im je poslao APN, uz obrazloženje da zbog smanjenja poslovnih aktivnosti nije u mogućnosti preuzeti obveze u sklopu realizacije programa POS-a. Naravno, riječ je o financiranju izgradnje komunalne infrastrukture koja u Rudinama do danas nije riješena u cijelosti.

Nakon svojevrsnog zatišja, ideja POS-a aktualizirana je 2018. provođenjem ankete o poticanoj stanogradnji, a onda i prilikom posjeta Gorana Marića Kaštelima u funkciji ministra državne imovine. Marić je s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem razgovarao o 30.000 kvadrata državnog zemljišta. Govoreći o POS-u gradonačelnik je neuvijeno rekao “Za početak je potrebno da nam Ministarstvo to zemljište daruje”.

Unatoč tomu što zemljište nije darovano, program je opet pokrenut početkom veljače 2021., javnim pozivom za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz POS-a. Na temelju tog poziva utvrđena je konačna lista.

Imajući u vidu nedefiniranost ni približnih rokova, logično je postaviti pitanje koliko je uopće “konačna”. Iz APN-a su nam odgovorili da će se “po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa RH, a s obzirom na očekivani protek vremena, vezano uz Listu reda prvenstva poduzeti eventualne daljnje aktivnosti u suradnji s Gradom Kaštela”.

U prijevodu, višegodišnje čekanje neminovno će donijeti promjene u pojedinim obiteljima s liste, što može promijeniti broj bodova koji su im donijeli uvrštavanje u konkurenciju, a realno je očekivati da bi pojedinci umorni od čekanja i neizvjenosti mogli odustati i krov nad glavom pokušati osigurati samostalno. U svakom slučaju nisu zaslužili ovakav tretman pogotovo kad se zna da su u provedbi programa POS-a susjedni gradovi, Solin i Trogir, a ne zaboravimo i Split, ispred Kaštela.

izvor: slobodnadalmacija.hr