Početna Kaštela Pobjednik u dječjem lignjolovu je Marko Čujić a najbolji brujet skuhala je...

Pobjednik u dječjem lignjolovu je Marko Čujić a najbolji brujet skuhala je ekipa Lake promaje

325
UDIO

Tradicionalni kaštelanski lignjolov u organizaciji PŠK Srdela počeo je jučer u popodnevnim satima. Ovogodišnji lignjolov je  već po tradiciji  humanitarnog karaktera i traje dva dana. Danas su na rasporedu najmlađi koji su se mogli okušati u lignjolovu. Prijavilo se 40 malih lignjolovaca te su u lućici u Kaštel Starom krenuli okušati svoju sreću. Dok su najmlađi bili zaokupljeni lignjolovom u šatoru se ekipa okupila oko teća i krenulo je natjecanje u pripremanju brujeta. Prijavilo se deset ekipa te su se nadali kako će njihov brujet biti baš onaj koji će žiri ocijeniti kao najbolji. U spravljanju brujeta sudjelovale su  Sućuraške neviste, Mramornaši Sv. Kajo, udruga Kaštelansko vrelo, Laka promaja iz Kaštel Kambelovca, Leut restoran, PŠD Galeb K.Luksic, HPD Malačka, Hvidra Kaštela, KPU  Kampanel K. Sućurac i Silba- kali. Dok je u tećama fino krčkalo i širio se miris brujeta članovi Srdele zasvirali su za kraj lignjolova te su se djeca okupila oko bine kako bi proglasili pobjednika. Ovogodišnji pobjednik dječjeg lignjolova je Marko Čujić koji je ulovio jednu lignju i jednu sipu, a drugo mjesto pripalo je Marku Skenderu koji je ulovio jednu lignju i potegnu čak iz Dugog Rata na kaštelanski lignjolov. Tamo negdje iza 20:00 označen je kraj kuhanja brujeta te je stručni ocjenjivački žiri u sastavu Nikola Tomić, Tonći  Zekić i Igor Maršić pristupio kušanju i ocjenjivanju. Nakon dugotrajnog kušanja i vjećanja odlučeno je da treće mjesto pripada  udruzi  Kaštelansko vrelo sa ukupno 231 bodom , drugo mjesto odnijele su  Sućuraške neviste sa 242 boda i najbolji brujet skuhala je ekipa Lake Promaje iz Kaštel Kambelovca sa ukupno 252 boda.
Ekipa vrhunskih sponzora bez čije pomoći ne bi mogao biti realiziran lignjolov osigurali su  bogate nagrade i to pršut za prvo mjesto, teću i veslo. Drugoplasirani dobili su veslo na kojem piše” Skoro najbolji brujet” i novčani bon u konobi Intrada, a trećeplasirani veslo sa natpisom “Skoro , skoro najbolji brujet” i novčani bon u mesnici Davor.
– Mi smo ekipa iz Kaštel Kambelovca koja se zna od djetinjstva. Naš brujet smo skuhali s puno ljubavi i sa ribom koju smo sami ulovili. Špirce, rakove, ugora i još dosta lijepe ribe. I tako, došli smo se zabaviti i pokazati naše umijeće u kuhanju, a tajni sastojak je ljubav prema kuhanju  – kazala nam je Dubravka Delić iz pobjedničke ekipe.
Sućuraške neviste su i ove godine bile druge pa su na svoj način komentirale osvojeni plasman.
– Kako je uvijek prvo mjesto namješteno u svim natjecanjima, mi smo onda  pobjednice  u spravljanju brujeta. Brujet smo pravili na crveno, stavili smo dosta lijepe ribe i poslužili s purom – kazala je jedna od Sućuraških nevista Mira Bonacin.
Moramo napomenuti kako je danas na rasporedu lignjolov za odrasle te članovi PŠK Srdela vjeruju kako će biti posječen kao i prošlih godina. Posjetitelji su mogli kušati brujet te svoj novčani doprinos ubaciti u kutiju, a svi prihodi idu za udrugu Aurora iz Šibenika.