Početna Kaštela Bit će stanova u splitskoj okolici: Poduzetnik Jozo Parčina kupio čak 165...

Bit će stanova u splitskoj okolici: Poduzetnik Jozo Parčina kupio čak 165 tisuća kvadrata zemljišta, pojasnio je i zašto se odlučio na tu investiciju

1524
UDIO
Foto: Ante Cizmic/Cropix

Kaštelansko tržište nekretnina ovoga je ljeta u znaku kupoprodaje građevinskih zemljišta.

S razlogom, jer vlasnika mijenjaju ona velikih površina na kvalitetnim lokacijama. Poduzetnik Jozo Parčina, široj javnosti poznat kao vlasnik hotela “Luxe” smještenog nedaleko od splitske stare jezgre, kao i kompleksa nekretnina nekadašnjeg hotela “Palace” u Kaštel Starom, potvrdio nam je, naime, kupovinu 72.927 četvornih metara zemljišta u Kaštel Sućurcu, te triju parcela u Kaštel Novom – Rudine 1 površine 38.530 kvadrata, Rudine 2 od 18.572 kvadrata i Rudine 3 površine 34.560 kvadrata.

Ukupno je, dakle riječ, o gotovo 165 tisuća četvornih metara građevinskog/stambenog i poslovnog terena. Dosadašnji vlasnik parcela u Sućurcu, smještenog južno od Jadranske magistrale, orijentacije radi napomenimo u blizini prodajnog centra “Metro”, bila je tvrtka “Pro-Rem” u likvidaciji iz Ljubljane.

Prema Generalnom urbanističkom planu (GUP) Kaštela, teren se nalazi u zoni pretežito poslovne “K” namjene, što znači da se tu mogu graditi poslovni prostori poput trgovačkih, gradske robne kuće i trgovački centri, te poslovni uredski, uslužni i slični sadržaji. Nadalje mogu se graditi ugostiteljske i građevine za zabavu, javne garaže, sportske površine, građevine javne i društvene namjene.

Parcele u Rudinama Parčina je kupio, kako piše u izvatku Zemljišnoknjižnog odjela u Kaštel Lukšiću, od kompanije “LHB Aktiengesellschaft” iz Frankfurta na Majni. Sva tri terena nalaze se u “M1” zoni, mješovitoj, pretežno stambene namjene. Uz Rudine 1 i Rudine 2, u oglasu za prodaju stajala je i napomena da za njih već postoji projekt izgradnje kompleksa stambenih vila.

Zemljišta se, inače, nalaze iznad Jadranske magistrale od koje je udaljeno oko tisuću metara. Udaljenost od Splita je oko 20 kilometara, a od Trogira oko 10.

– Zemljišta sam kupio procjenjujući da je to u ovome trenutku dobra investicija – kratko je za Slobodnu Dalmaciju svoju odluku o novom ulaganju prokomentirao Parčina.

Jasminka Biliškov iz kaštelanske tvrtke “Biliškov nekretnine”, i u novom mandatu dopredsjednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, naglašava da je kupovina zemljišta uvijek najbolje ulaganje.

– Zemljište “ne pita jesti”, ne stvara troškove, a vrijednost mu raste – kaže Biliškov i dodaje:

– Osim toga, u odnosu na ostale dijelove Hrvatske cijena zemljišta u Kaštelima je prihvatljiva, a Kaštela su postala atraktivna, daju puno toga, čista su, imaju komunalnu infrastrukturu, dosta zelenila, aerodrom, blizu su Splita. I ljudi se rado odlučuju za kupovinu, što vidim i po posredovanju naše agencije.

Što se cijena tiče, prema riječima naše sugovornice, kreću se od 80 do 150 eura pa čak i 500 eura po kvadratu. Najviše iznose postižu parcele na atraktivnim lokacijama uz more ili uz staru Kaštelansku cestu. Takvih je (preostalih) pozicija, međutim, malo i odmah se prodaju.

Onima koji prate stanje na domaćem tržištu nekretnina, svojevrsni procvat kaštelanskog dijela ne predstavlja posebno iznenađenje. Pogotovo ako se imaju u vidu podaci iz prošle godine.

Prema Izvješću o tržištu nekretnina za 2021. godinu koje objavljuje gradska uprava, lani je u Kaštelima registrirano 639 kupoprodaja ukupne vrijednosti 506,54 milijuna kuna. To je u odnosu na godinu ranije, pandemijsku 2020., kada je zabilježeno 470 kupoprodaja, porast od 35,95 posto, a njihove vrijednosti 63,95 posto budući da je ona iz 2020. iznosila 308,95 milijuna kuna.

Sada se, međutim, vraćamo građevinskom zemljištu koje s 299 kupoprodaja i porastom od 40,65 posto u odnosu na prethodnu godinu čini većinu u ukupnom lanjskom broju. Slijede ga stanovi/apartmani sa 145 kupoprodaja postignutih uz povećanje od 85,85 posto u odnosu na 2020. godinu. Potom stambena zgrada/kuća s 82 kupoprodaje uz povećanje od čak 110 posto.

Ukupna površina građevinskog zemljišta koje je bilo predmet kupoprodaje je 399.408 kvadrata, a ukupna vrijednost 271,67 milijuna kuna ili 35,89 milijuna eura. Prosječna cijena bila mu je 680,19 kuna po kvadratu ili 89,87 eura, što je u odnosu na prethodnu godinu pad od 19,93 posto. Otprilike za isti postotak (19,85 posto) rasla je cijena stanova/apartmana.

Vrijednost kupoprodaje građevinskog zemljišta veća je od ukupne vrijednosti svih ostalih nekretnina koja je lani iznosila 234,87 milijuna kuna ili oko 31 milijun eura.

Zanimljiv je i pregled kupoprodaja u 2021. godini prema površini građevinskog zemljišta. Najviše (86) ih se odnosi na površine do 300 kvadrata, koje, međutim, imaju najnižu prosječnu cijenu 77,85 eura po kvadratu.

Najmanje kupoprodaja (13) bilo je za zemljišta površine između 1500 i 2000 kvadrata, ali ta zemljišta imaju najvišu prosječnu cijenu od 116 eura po kvadratu.

izvor: slobodnadalmacija.hr