Početna Dalmacija „Krunom hrvatskih vladara“ ponovno u Solinu i Klisu!

„Krunom hrvatskih vladara“ ponovno u Solinu i Klisu!

767
UDIO

U subotu, 8. listopada 2022. godine, u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ i Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ – a u okviru projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ – u Solinu i Klisu ponovno će se obilježiti dva osobito značajna događaja starohrvatske prošlosti: smrt kraljice Jelene „Slavne“ (8. listopada 976.) i krunidba kralja Dmitra Zvonimira (8. listopada 1075.). Također, na isti datum novije povijesti  (8. listopada 1871.) podignuta je Rakovička buna Eugena Kvaternika s ciljem ostvarenja neovisnosti Hrvatske od Austro-Ugarske Monarhije, dok je krajem prošloga stoljeća (8. listopada 1991.) sabor suvremene Republike Hrvatske donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, odnosno proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske od SFR Jugoslavije. Podsjetimo, taj značenjski bremenit datum se od 2001. do 2019. obilježavao kao Dan neovisnosti, a danas se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora, dok je ostalo zabilježeno kako je kralj Zvonimir svečano „okrunjen u solinskoj bazilici (listopada 1075.) nakon što ga je narod i kler “složno izabrao za kralja Hrvatske i Dalmacije” na saboru u Solinu.“

Manifestacija oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“, koja se u Klisu i Solinu održava od 2014. godine, započet će okupljanjem pripadnica i pripadnika povijesnih postrojbi, s početkom u 11:30 h na Gospinu otoku u Solinu, gdje će uz izaslanstvo Hrvatskog plemićkog zbora biti odana počast kraljici Jeleni „Slavnoj“. Potom će cjelokupna povorka sudjelovati u svečanom mimohodu uzduž rijeke Jadro do solinsko-kliškog lokaliteta „Šuplje crkve“ – nekadašnje krunidbene bazilike sv. Petra i Mojsija. Na istom će mjestu manifestacija biti uveličana programom koji će se u organizaciji Grada Solina, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika – Split, osnovnih škola s područja grada Solina – Malih čuvara solinske baštine i Dječjeg vrtića Cvrčak održavati od 11:00 h. Nakon uprizorenja krunidbe kralja Dmitra Zvonimira s početkom u 12:00 h, sudionici manifestacije će se uputiti prema kliškoj tvrđavi, drevnom sijelu vladarske kuće Trpimirovića, gdje će se od 13:00 h nastaviti druženje svih zaljubljenika u oživljenu povijest starohrvatskog doba.

„Regnum Croatorum“ – kao projekt arheološkog turizma započet krajem 2013. – za cilj ima revalorizaciju starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području: od Podstrane (crkva Sv. Martina) do Kaštela i Trogira (Bijaći) te Muća (crkva Sv. Petra) i Splita (Sustipan), kao i prezentaciju starohrvatske oživljene povijesti 9., 10. i 11. stoljeća. Nakon jednogodišnje stanke, manifestacija „Krunom hrvatskih vladara“ Solin – Klis se i ove godine organizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, TZ Klis i TZ Solin, tvrtki Röfix i Clissa, Općine Klis, Grada Solina te Splitsko-dalmatinske županije.