Početna Hrvatska Čišćenja plaže Pantan nadomak Trogira

Čišćenja plaže Pantan nadomak Trogira

222
UDIO

U nastavku Vam šaljem priopćenje medijima o volonterskom projektu čišćenja plaze Pantan nadomak Trogira koja se provodila ovog vikenda u sklopu projekta EU beach clean up i obilježavanja godine mladih “Youth year 2022” .

Kako od gume sa plaže napraviti posudu za cvijeće ?
Sigurno se pitate odakle vam guma s plaže i kakvo cvijeće u gumi ? – dakle, ukoliko se uputite po našim plažama koje nisu centralne gradske mogli biste pronaći svakakvog smeća , a među njim i gume i drugi otpad.

Svake godine u listopadu EU organizira hvalevrijednu akciju #EUbeachcleanup koja budi svijest o važnosti čistoće plaža kao i štetnosti mikroplastike u morima te se sama akcija održava diljem svijeta.
Akcija se održava već treću godinu za redom u Hrvatskoj, a ovoga vikenda zabilježili smo rekordan broj volontera , ali i kilograma smeća.
Plaža Pantan – nadomak Trogira , biser predivnog šljunka i čistog mora , zagađen ljudskim nemarom do te mjere da više nije niti za pse.
Obilježavajući godinu mladosti – #Euyouthyear , akcija #EUbeachcleanup , 2022.-e godine okupila je 35 volontera učenika osnovnih i srednjih škola koji su aktivnim radom u nešto vise od tri sata prikupili preko 1.200 kg raznog smeća i mikroplastike.
Plaža Pantan dobila je novi sijaj i nadamo se da će takva i ostati.


Od prikupljene plastike , učenici će izrađivati razne ukrase te na taj način dati novi život nekadašnjem smeću i ponovno ga upotrijebiti .
Sjećate se gume s početka price ? – bas ta velika traktorska guma krasit će vrt škole odjevena u neke nove, žive boje s predivnim cvijećem u sredini.

Bas kao maleni strumfovi koji su zaštitni likovi ove akcije , učenici su marljivo radili dok svo smeće nije bilo u vrećama i spremno za odvoz na smetlište gdje mu je i mjesto . 

Problem jednokratne plastike i mikroplastike je problem svih nas i vrijeme je da otvorimo oči, suočimo se s problemom , educiramo i djelujemo.

Europska komisija u Hrvatskoj i zelena aktivistica , poznata youtuberica “Debela Barbara” Vas pozivaju na priključivanje budućim akcijama koje možete pronaći na web stranici te društvenim mrežama .

Kako je prošla ova akcija , koliko smijeha i pjesme, koliko je zbilja očišćeno , pogledajte u galeriji jer zajedno možemo biti promjena !

Unaprijed zahvaljujemo na objavi te se nadamo da će nam se u budućim akcijama pridružiti još veći broj volontera koji će vidjeti naše objave i slijediti buduće projekte jer zajedno zbilja možemo biti promjena .

Srdačno ,

Barbara Veselinović i Dora Vukusic