Početna Kaštela U prepunom Dudanovom parku održani Dani kruha

U prepunom Dudanovom parku održani Dani kruha

711
UDIO

31. Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju od 1991. godine u odgojno-obrazovnim ustanovama, a 25. godinu kao jedinstvena gradska manifestacija.
U cilju promicanja agro-turističke ponude Kaštela, tradicijskih djelatnosti i poljoprivredne tradicije Kaštela, Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“ i  Turistička zajednica grada Kaštela, pod pokroviteljstvom grada Kaštela, te u suradnji s kaštelanskim odgojno-obrazovnim ustanovama  i udrugama organizira manifestaciju „Jesen u Kaštelima – Sajam plodova zemlje“ u kojoj su objedinjene i manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Manifestacija se održava u povodu Svjetskog dana hrane i obilježavanja 29. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.
Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju stoga odgojno-obrazovne ustanove i udruge doprinose već 31 godina kroz ovu manifestaciju podizanju svijesti građana o očuvanju i zaštiti okoliša, zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi, očuvanju autohtonih poljoprivrednih kultura i očuvanju tradicije. Otkriće Kaštelanskog crljenka, kao sinonima vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu i veliko je priznanje generacijama vrijednih  kaštelanskih vinogradara i vinara .
U 10 sati blagoslovom don Ivana Čotića otvoreni su 31.Dani kruha te je uslijedio prigodni program. U programu su nastupile Kaštelanske mažoretkinje, KUD Karol Wojtyla, Dječje kazalište Škatula, djeca iz OŠ “”Filip Lukas”, KUD Ante Zaninović i plesni klub K7.
U Dudano parku bilo je izloženo 19 štandova na kojima su udruge i odgojne ustanove izložile svoje proizvode, te su se mogli degustirati kolači, kruh, razna peciva.
– Sve vas lijepo pozdravljam na ovogodišnjim Danima kruha. Nakon blagoslova našeg svećenika, mogu reći da smo blagoslovljeni i vremenom danas, ovim plodovima kruh, našom djecom. Zahvaljujem svim našim odgojno-obrazovnim ustanovama, našim udrugama, izlagačima i posjetiteljima koji su svojim dolaskom uljepšali ovu našu manifestaciju-kazala je direktorica turističke zajednice Nada Maršić.