Početna Hrvatska Objavljena velika prognoza za zimu, evo što se očekuje u našim krajevima

Objavljena velika prognoza za zimu, evo što se očekuje u našim krajevima

172
UDIO

Službeni početak zime je za nešto više od dva mjeseca, iako se mnogi Europljani možda već navikavaju na jesenske rutine, AccuWeatherov tim meteorologa već je sastavio izglede za ono što će zima donijeti Europi ove nadolazeće sezone .

Rastuće cijene električne energije i plina diljem kontinenta stavljaju dodatni pritisak na izglede onoga što će donijeti ova zima. Razdoblja hladnog vremena mogu značiti efekt valova u različitim aspektima europskog gospodarstva. To bi moglo donijeti dugotrajne učinke na svakodnevni život stanovnika kao i posljedice na turizam i trgovinu koji se mogu proširiti na globalnoj razini.
Stručnjaci kažu da će na zimsku sezonu uvelike utjecati La Niña, oceanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Niñu. Tijekom La Niñe neuobičajeno niske temperature oceana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sustav povratnih informacija između oceana i atmosfere koji može utjecati na vremenske uvjete diljem svijeta – posebno na zimsku temperaturu i snijeg.

– Očekuje se da će La Niña dosegnuti vrhunac u studenom. – rekao je vodeći međunarodni meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls, dodajući da bi se signatura El Niño Southern Oscillation (ENSO) trebala vratiti u neutralnu fazu – ni La Niña ni El Niño – u siječnju. Unatoč toj promjeni tijekom drugog dijela sezone, atmosferski uvjeti trebali bi ostati slični La Niñi tijekom cijele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promijenjenih vremenskih uvjeta.

Što to znači za zimske izglede za 2022.-2023. diljem Europe? Budući da je ovo treća uzastopna zima pod utjecajem La Niñe, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice koji posljednjih godina nije.

Koliko će biti hladno ove sezone i koja područja mogu očekivati ​​olujne uvjete? Meteorolozi AccuWeathera odgovaraju na to i još više u analizi po regijama u nastavku.

Južna Europa bit će pogođena jakim olujama

Prognozeri AccuWeathera kažu da postoje naznake da će opća oluja ove zime često ciljati na južnu Europu. – navodi AccuWeather.

Lokacije diljem Portugala, Španjolske, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu češćih događaja izazvanih kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta. Na neki način, stanovnici od Pirenejskog poluotoka do jugoistočne Europe mogli su vidjeti neke sličnosti s prethodne dvije godine.

To bi moglo značiti povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, sjevernoj središnjoj Italiji i zapadnom Balkanu. Oni koji žive u gradovima, kao što je Venecija u Italiji, trebali bi pomno pratiti sve oluje u tom području ove zime zbog ranjivosti njihove lokacije na poplave. Dominantan južni trag oluje diljem Europe također bi značio potencijal za više snježnih oborina duž južnih padina Alpa. – navodi se.

Olujne oluje poznate su po tome što donose štetne vjetrove, jake kiše i čak oslobađaju snijeg na višim terenima. Prošle godine, mnogi od navedenih olujnih događaja u Španjolskoj i Portugalu dogodili su se kasnije u sezoni oluja u proljeće. Međutim, brojni udari oluje Blas osjetili su se tijekom prve polovice studenog u dijelovima istočne Španjolske i južne Francuske.

Blas je imenovala Agencia Estatal de Meteorología (AEMET), španjolska meteorološka agencija, 5. studenoga 2021. Oluja je proširila jaku kišu i olujne vjetrove na istočnu obalu Španjolske prije nego što je prešla preko zapadnog Sredozemlja i donijela dodatnu kišu i vjetar u dijelove Alžira i Francuske.

Cijeli članak pogledajte ovdje.