Početna Kaštela Otvorena 5. Kiparsko-slikarska kolonija u sklopu koje je predstavljena i tradicionalna kaštelanska...

Otvorena 5. Kiparsko-slikarska kolonija u sklopu koje je predstavljena i tradicionalna kaštelanska marenda

236
UDIO

Danas je u Kaštel Štafiliću kod stare masline otvorena 5.Kiparsko-slikarska kolonija”1500 godina stara kaštelanska maslina- zaštićeni spomenik prirode” u organizaciji Grada Kaštela, TZG Kaštela, Muzeja grada Kaštela, Bijaća- društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede. Hrvatski kipari, na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline, a u isto vrijeme hrvatski slikari stvarat će svoja djela na temu iste. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

-Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime („Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju- kazala je koordinatorica projekta Željka Perdić.

Kolonija će trajati četiri dana u vremenu od 10 do 18 sata i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Crljenka kaštelanskog, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu.

Prostor oko stare masline dobio je novo ruho. Projekt ”Skriveni habitati” u sklopu poziva ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” predstavila je u ime Grada Kaštela Marija Mišerda Bajić.

-Što se tiče projekta mogu reći kako je značajno da je maslina na taj način dobila priliku da se promovira u svijetu na jedan inovativan i prihvatljiv komunikacijski način. Sama maslina čini specifičnost u odnosu na cijeli projekt, jer čini jedan mali habitat , jedno malo sklonište. Maslina će, naravno, živjeti još 1500 godina a ovaj projekt je jedan od načina kako bi je prikazali i privukli ljude te ih educirali o važnosti očuvanja prirodnog okoliša – kazala je Mišerda.

Od samih početaka ovu koloniju podržava TZ  grada Kaštela koja je danas upriličila gastro užitak, tradicijsku kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski. Tako su posjetitelji mogli kušati bakalar , pašticadu, srdele, bob i sipu uz crljenak i maslinovo ulje od plodova stare masline. Današnjom marendom TZ Kaštela turistima je ponudila dodatni kulturni- gastro doživljaj van turističke sezone. Ovim projektom TZ Kaštela se na inicijativu Turističke zajednice županije Splitsko-dalmatinske uključila u ”Mjesec hrvatskog turizma”, projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

  • Današnje branje masline, naša marenda i promocija projekta su se danas nekako spojili uz našu likovnu koloniju te nam uljepšali ovaj dan. Drago nam je što su naši kipari i slikari ponovno s nama, želim svima zahvaliti na dolasku i onima koji su brali masline te se nadam kako ćemo uživati u danima koji su pred nama – kazala je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.

Dok su posjetitelji i sudionici kolonije kušali kaštelansku marendu konceptualni umjetnik Dino Grčić izveo je svoj performans pod nazivom ”Sin masline”. Stojeći tiho i nepomićno 1500 sekundi umjetnik ukazuje na simbolično značenje masline, uz koju se od pamtivijeka vežu pojmovi mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti, pa je njegovo tijelo namazano maslinovim uljem  koje se u davna vremena koristilo za balzamiranje tj. očuvanje tijela. Autor je na glavi nosio vijenac od grana 1500 godina stare masline. Na ovogodišnjoj koloniji sudjeluju kipari Kažimir Hraste, Ante Brkić, Davor Kamenjarin, Kuzma Kovačić i Nikola Džaja a svoja slikarska djela stvarati će Sunćica Kuzmnić Perišin, Lili Gluić, Alma Božanić Čače, Branko Pizzul, Anđelko Mikulić i Vesna Glušica Brkić.