Početna Kaštela Obavljena berba stare masline- urod preko 300 kg

Obavljena berba stare masline- urod preko 300 kg

717
UDIO

Danas je obavljeno tradicionalno branje stare masline koja  se unatoč svojih 1500 godina jako dobro drži. Ovogodišnji urod je jako velik a oko stare dame su se okupila djeca iz dječjeg vrtića Maslina, učenici OŠ ”Bijaći ”, učenici srednje škole Braća Radić, štićenici centra Mir , članovi udruge Mastrinka, članovi društva Bijaći te predstavnici JU More i krš.

  • Ove godine maslina je dala jako veliki urod, po mojoj osobnoj procjeni moglo bi biti oko 300 kg. Nećemo to sve pobrati, to nam ni nije bila ideja, uvijek jedan dio ostavimo, kako bi se reklo ”majci prirodi”, pticama, kukcima koji se hrane plodovima masline. Ideja je da djeca sudjeluju u cijeloj manifestaciji, mi stariji dolazimo i prolazima a na djeci ostaje svijet, što se kaže. Želimo naučiti djecu kako se beru masline, kako očuvati našu prirodu i u krajnju ruku da djeca osjete sav taj šušur oko berbe. Maslina je u jako dobrom stanju, ulje ćemo prerađivati u uljari Alfirević, kao donaciju vlasnika uljare. Kad poberemo masline CIAN će donacijom obaviti preventivnu zaštitu masline te ju na taj način ostavljamo do same rezidbe – pojasnila je dr.sc. Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Ispred stare masline posjetitelji su mogli pogledati suvenire izrađene od masline, a svo ulje koje dobiju nakon prerade maslina društvo Bijaći će pakirati u posudite te će biti još jedan vrijedan suvenir.