Početna Hrvatska STUDENTIMA NA USLUZI: Mukte vlakom po Hrvatskoj

STUDENTIMA NA USLUZI: Mukte vlakom po Hrvatskoj

491
UDIO
Foto: Veljko Martinović

Redovni studenti Splitsko-dalmatinske županije će moći putovati besplatno vlakom za svakodnevne odlaske na studij kao i povremena putovanja. Jedinstvenu cijenu od 75 kuna ili 10 eura za mjesečnu kartu će financirati regionalna uprava. Osim toga, na inicijativu Splitsko-dalmatinske żupanije, uvedene su noćne linije iz smjera Zagreba petkom, a iz Splita nedjeljom navečer.

Vijećnici su složno prihvatili ovaj prijedlog koji će, obrazložio je, doprinijeti povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine. Također, i poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza studenata.

– Programom sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s  prebivalištem u Splitsko-dalmatinskoj županije posebno želimo ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelene, uključive i digitalne budućnosti s obzirom na to da je prijevoz vlakom ekološki najprihvatljiviji oblik prijevoza, te  na priliku da se dodatno potakne studente na korištenje vlaka – iznio je Boban.