Početna Kaštela Povijest u Mjesecu hrvatske knjige 2022.

Povijest u Mjesecu hrvatske knjige 2022.

119
UDIO

Krajem listopada i početkom studenoga članovi Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split  i njihovi gosti nizom predavanja iz različitih područja (ikonopisanja, magije i heraldike) dat će svoj doprinos ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji kojom se u cijeloj Hrvatskoj promiče čitanje kao društvena vrijednost i knjiga kao kulturno dobro.

Maja Galić i Bruna Periš: „SV. IKONA – MOLITVA U BOJI“, interaktivno predavanje održano 15. lipnja 2022. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu

Već u srijedu, 26. listopada s početkom u 18:30 u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu, a u suorganizaciji sa splitskim ogrankom Hrvatskog plemićkog zbora, bit će održano izlaganje mag. restauracije-konzervacije Maje Galić i mag. restauracije-konzervacije Brune Periš „IKONOPISANJE – ZLATNO SVJEDOČANSTVO“. Predavanje će obuhvatiti upoznavanje sa svetim ikonama (kroz povijest i tehnologiju izrade) uz osvrt na fenomen ikona na području Hrvatske. Kako ističu predavačice, osobita potreba čovjeka da stvara, duhovno istražuje i moli „kroz“ ikone bila je prisutna stoljećima.

Maja Galić: „SV. IKONA – MOLITVA U BOJI“, 15. lipnja 2022., FFST

Maja Galić i Bruna Periš diplomirale su na Umjetničkoj akademiji Split (uža specijalnost: štafelajno slikarstvo i polikromirano drvo) te već nekoliko godina aktivno djeluju kao članice Hrvatske udruge ikonopisaca „Josip Ružić“. Maja Galić trenutno radi u Galeriji Meštrović, kao i na nekoliko projekata vezanih za kulturnu baštinu i promociju iste (IT projekt Kleio-VisitYourMuseum, vođenje restauratorske prakse i promocija restauratorske struke), a ikonopisanjem se bavi od 2013. godine.

Bruna Periš: „SV. IKONA – MOLITVA U BOJI“, 15. lipnja 2022., FFST

Radno mjesto Brune Periš je Muzej Domovinskog rata u Splitu, a ujedno je voditeljica tečaja i ikonopisac pri Udruzi „Josip Ružić“. Godine 2004. u Štajerskoj (benediktinska opatija St. Lambrecht) završila je tečaj tradicionalnog grčkog ikonoslikarstva. Zanimljivo je kako su kroz restauratorsku praksu nailazile na brojne primjere starijih ikona iz obiteljskih ostavština.

Dean Mršić: „Split kao crkveno središte Hrvata“, predavanje održano 8. listopada 2019. na kliškoj tvrđavi (manifestacija oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“)

Iduće u nizu je zanimljivo predavanje člana Udruge „Toma Arhiđakon“ prof. povijesti i sociologije Deana Mršića pod naslovom „Magija – nevidljivi sustvaratelj ljudske povijesti od prapovijesti do danas“, a u okviru kojega će se pokušati dati odgovor na sljedeća pitanja:

Što je magija? Kada je nastala i kako se razvijala te opstala do današnjih dana kao jedan od vidova ljudske duhovnosti? Kako su magijske predodžbe opstale u svijetu racionalnosti kojima vladaju zakoni prirode? Kako je magija od marginalne i prešućivane teme došla u fokus interesa društvenih znanosti poput povijesti, etnologije i antropologije? Zašto je se bojimo, zašto je preziremo, zašto smo indiferentni prema njoj, a zašto smo istovremeno fascinirani njenom tajanstvenošću? Predavanje će se održati 2. studenoga u 18:30, također u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu.

Mate Božić: „Šahirana polja Hrvatske od Krbavske bitke 1494. do Markova trga 1990.“, predavanje održano 15. lipnja 2022. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu

Naposljetku, 3. studenoga u 19:00 član Udruge „Toma Arhiđakon“ te Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva, mag. educ. filozofije i povijesti Mate Božić održat će izlaganje „Hrvatski grbovi – geneza, simbolika, povijest“ o nastanku, oblikovanju i uporabi hrvatskih zemaljskih grbova od sredine 13. do kraja 17. stoljeća, kako je razjašnjeno u istoimenom koautorskom djelu (i sveučilišnom udžbeniku) objavljenom početkom 2021. zahvaljujući Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“. Mjesto završnog predavanja ovoga niza je Nadbiskupska palača u Kaštel-Sućurcu i to u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2022. u Gradskoj knjižnici Kaštela.

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split