Početna Hrvatska Kako će uvođenje eura utjecati na cijene goriva u Hrvatskoj?

Kako će uvođenje eura utjecati na cijene goriva u Hrvatskoj?

64
UDIO

Istina je, ne možemo kontrolirati cijene goriva. To je globalna odluka, na koju mogu utjecati mnogi različiti čimbenici kao što su troškovi proizvodnje, lokalni propisi ili geopolitički događaji. Ali postoje stvari koje biste mogli učiniti kako biste uštedjeli novac na gorivu.

Na web stranici cijene goriva možete saznati kakve su cijene goriva u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi.

Što utječe na cijene goriva?

Kada su u pitanju cijene goriva, postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na cijenu goriva. Evo koji su to glavni čimbenici koji mogu utjecati na cijene goriva:

1 Cijene sirove nafte: Jedan od glavnih utjecaja na cijene goriva je cijena sirove nafte. Sirova nafta je glavna komponenta u proizvodnji benzina i dizela, pa kad cijena sirove nafte raste, rastu i cijene goriva.

2 Globalna potražnja: Još jedan faktor koji može utjecati na cijene goriva je globalna potražnja. Kada je potražnja za benzinom i dizelom velika diljem svijeta, cijene obično rastu.

3 Kapacitet prerade: Kapacitet prerade zemlje također može utjecati na cijene goriva. Ako zemlja ima ograničene kapacitete rafiniranja, možda će morati uvoziti rafinirana goriva što može povećati cijene.

4 Državni porezi: Još jedan čimbenik koji može utjecati na cijene goriva su državni porezi. U nekim zemljama porezi na benzin i dizel mogu činiti značajan dio cijene na crpkama.

5 Vrijeme: Vrijeme također može igrati ulogu u cijenama goriva. Na primjer, uragani mogu poremetiti proizvodnju i transport sirove nafte i rafiniranih proizvoda, što može dovesti do viših cijena.

Utjecaj eura na cijene goriva

Cijene goriva se u budućnosti neće povećati zbog uvođenja eura. Rast cijena goriva će zbog uvođenja eura biti vrlo blag i jednokratan. 

Sama zamjena nacionalnih valuta u euro će utjecati vrlo malo na rast potrošačkih cijena. 

Vlada Republike Hrvatske će veliku pozornost posvetiti zaštiti potrošača i poduzeti će sve moguće mjere kako bi spriječila neispravno preračunavanje cijena i eventualne zloupotrebe. Ali i pri zaokruživanju cijena u novoj valuti i iskorištavanju zamjene valute za povećanje cijena. 

U Hrvatsku će se 1. siječnja 2023. uvesti euro kao nova službena valuta, te će zamijeniti hrvatsku kunu i postati zakonsko sredstvo plaćanja u RH.

Preračunavanje iz kune u euro

Preračunavanje cijena iz nacionalne valute u euro je propisano Uredbom Vijeća EU-a iz 1997. godine. Cijene će se preračunavati iz kune u euro primjenom fiksnog tečaja konverzije. 

Zaokruživanje fiksnog tečaja konverzije bilo koje valute, na dvije decimalne znamenke nije dopušteno. U slučaju Hrvatske kune, tečaj konverzije se sastoji od glavnog broja i pet decimala. 

Pri preračunavanju cijena, primjenjuje se fiksni tečaj konverzije u punom brojčanom iznosu.

Tek nakon što se tečaj preračuna iz kune u euro, tek onda se cijene mogu zaokružiti na najbliži cent.

Zaključak 

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na cijenu goriva i može ih biti teško pratiti. 

Međutim, razumijevanje ovih čimbenika može vam pomoći u donošenju informiranih odluka o tome kada kupiti gorivo i kako planirati svoje troškove prijevoza. 

Pratite novosti i cijene plina u vašem području kako biste mogli iskoristiti promjene na tržištu. Uz malo znanja i planiranja, možete uštedjeti novac na gorivu bez velikih promjena načina života.

No ova promjena nam ne bi trebala štetiti, a cijene goriva se ne bi trebale mnogo promijeniti.