Početna Kaštela Stara maslina u projektu “Skriveni habitati”

Stara maslina u projektu “Skriveni habitati”

209
UDIO

EU projekt ”Skriveni habitati”se provodi u sklopu poziva ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, objavljenog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna procjena vrijednosti projekta je 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 19.475.727,09 kn, odnosno 61% od prihvatljivih sredstava. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskih fondova za regionalni razvoj, dok je ostatak sredstava osiguran iz proračuna partnera u projektu. Nositelj EU projekta ”Skriveni habitati ”je Splitsko-dalmatinska županija, a partneri u projektu su : Javna ustanova More i krš, Općina Dugopolje, Grad Kaštela, Grad Split, TZ Općine Dugopolje, TZ Grada Kaštela, TZ Grada Splita.
Ciljevi EU projekta ”Skriveni habitati” su razvoj edukacijsko-interpretacijske infrastrukture radi stvaranja sustava upravljanja posjetiteljima, te održive turističke valorizacije elemenata prirodne baštine, unapređenje turističke vidljivosti zaštićenih dijelova prirode kao i jačanje svijesti o važnosti očuvanja i zaštite prirodne baštine među posjetiteljima. Projekt je namijenjen lokalnom stanovništvu, turističkim agencijama, hotelima, kampovima, školama, fakultetima, ekološkim udrugama i znanstvenoj zajednici.
Projekt ”Skriveni habitati” sastoji se od četiri cjeline:
1. Centar za posjetitelje ”Skrivena Dalmacija” u Dugopolju
2. Edukacijska dvorana u Dugopolju
3. Dvije interpretacijske staze kroz prirodu za planinare i rekreativce(Mosor sjever i Mosor jug )
4. Interpretacijsku zonu- Maslina na lokaciji 1500 godina Stare masline u Kaštel Štafiliću
Ispred Stare masline u Kaštel Štafiliću danas je predstavljen projekt ”Skriveni habitati” te se prisutnima obratio i voditelj projekta dožupan Stipe Čogelja.
-Naša Stara maslina je jedan dio projekta ”Skriveni habitati” koji vodi Splitsko-dalmatinska županija, jedan novi brand valorizacije turističke ponude SD županije, koji će podići one malo manje poznate turističke atrakcije u našoj županiji. Stvarno sam ponosan što smo priveli ovaj projekt kraju, koji traje od 2018 godine. On nije samo turistički projekt, nego i multimedijalni i edukacijski. Drago mi je da je uz ovu maslinu i vrtić, jer je upravo to ciljana skupina ovog projekta da naša djeca i mladi nauče o našoj prirodnoj i kulturnoj baštini na jedan adekvatan način- kazao je Čogelja.
Svoj obol ”Skrivenim habitatima” dao je i Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela kojima je ovo još jedna staro/nova turistička atrakcija.
-Trebalo nam je dosta vremena za realizaciju ovog projekta ali ja sam jako zadovoljan što smo Staru maslinu uspjeli uvrstiti u ”Skrivene habitate”. Kaštela imaju bogatu kulturnu povijest ali imaju i bogatu prirodnu baštinu koju trebamo njegovati, a ovim projektom smo pridonijeli da naša maslina postane još poznatija. Mislim kako smo s ovim projektom dobili još jednu prirodnu pozornicu za kulturna događanja – pojasnio je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.