Početna Kaštela Strava u srcu Dalmacije: ‘Zmije i štakori-kapitalci iskaču sa zapuštenih zemljišta, strah...

Strava u srcu Dalmacije: ‘Zmije i štakori-kapitalci iskaču sa zapuštenih zemljišta, strah nas je prijeći i kućni prag, a tek za djecu‘. Komunalci prijete visokim kaznama, ali…

1326
UDIO
Vojko Bašić/Cropix

Zapuštene okućnice i neizgrađena zemljišta, često puta smještena u građevinskim zonama prizor su s kojim se u Kaštelima, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji nerijetko možemo susresti.

Osim što nagrđuju izgled mjesta, u velikoj mjeri prijete i sigurnosti te su opasna za okolinu, posebice ako se nalaze u gusto naseljenom području.

Na takvo zemljište smješteno u urbaniziranom dijelu Kaštel Gomilice, upozorio je jedan od naših čitatelja. Obrativši se našoj redakciji, istaknuo je izgled zemljišta koje je u potpunosti zaraslo te, kako je kazao, predstavlja ruglo, ali i potencijalnu opasnost jer može postati leglo zaraze budući da u zadnje vrijeme s njega “izlijeću” štakori-kapitalci, težine i do kilograma.

Uznemireni očigledno zbog obližnjih građevinskih radova na izgradnji vodovodno-kanalizacijske mreže razbježali su se po kvartu, ljudima doslovno dolaze do praga kućnih vrata.

– Nikad kao do ove godine mi ovdje nismo imali ovakvu najezdu štakora koji se razmnožavaju na zemljištima koja vlasnici jednostavno ne žele održavati, a kao takva predstavljaju pravo ruglo, ali i opasnost od požara. Svjesni smo da se radi o privatnom vlasništvu, no i ona podliježu zakonima i pravilima.

Neshvatljivo je da ovako zapuštene parcele imamo i na područjima koja nisu naseljena, a kamoli na područjima koja su naseljena i urbanizirana. Da ne govorimo o djeci…

Osim štakora, ljeti s takvih zemljišta izlijeću zmije koje također predstavljaju opasnost. Ovome se mora stati na kraj – upozorava čitatelj pitajući se postoji li mogućnost i način na koji bi se ovakva zemljišta očistila i osigurala.

– Ima načina da se takva zemljišta riješe, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, upravo zbog brojnih ovakvih, ali i drugih primjera mijenjali smo Odluku o komunalnom redu prema kojoj će neodgovornim vlasnicima ovakvih zemljišta ići najviše moguće kazne sukladno Prekršajnom zakonu, i to u visini od 10 tisuća kuna.

Uz ovakve primjere novom Odlukom propisane su najviše kazne za brojne druge prekršaje, a među njima i ovakve parkirane automobilske olupine koje se vide s javnih površina i tako nagrđuju prostor i predstavljaju opasnost – kaže Marija Vučica, kaštelanska pročelnica za gospodarski razvoj.

Vojko Bašić/Cropix

Iz gradske uprave tvrde da su građani ne samo dužni održavati svoja zemljišta već je vlasnik i korisnik bilo koje stambene zgrade, poslovnog prostora ili građevinskog zemljišta dužan podrezivati zelenilo koje svojim granama prelazi na javnu prometnu površinu tako da omogući nesmetan prolaz pješaka i vozila i preglednost prometne signalizacije i javne rasvjete.

U protivnom, građani neodgovorne vlasnike prijavljuju komunalnim redarima koji postupaju prema njima i izdaju naloge da što hitnije urede svoje površine i održavaju ih čistima i urednima. Ako se ogluše na to, slijede im paprene kazne.

U konačnici, postavlja se pitanje treba li doći do zaraze ljudi a posebno djece, ugriza zmije ili pak požara da bi se neodgovorni vlasnici udostojili održavati svoju imovinu?

izvor: slobodnadalmacija.hr