Početna Hrvatska Snižen prag: Evo zbog kolikih gotovinskih uplata će vas odsad provjeravati

Snižen prag: Evo zbog kolikih gotovinskih uplata će vas odsad provjeravati

372
UDIO

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se zakonske izmjene donose iz dva ključna razloga.

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kojim se između ostalog propisuje smanjenje praga obavještavanja nadležnog ureda o gotovinskim transakcijama s 200 tisuća kuna na 10 tisuća eura.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se zakonske izmjene donose iz dva ključna razloga – prvi je ispunjavanje mjera iz Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, a drugi razlog je uvođenje eura kao službene valute u RH.

Izmjenama i dopunama tako se predviđa smanjenje praga obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200 tisuća kuna na 10 tisuća eura, kao i smanjenje praga za provođenje dubinske analize povremenih transakcija koje se ne obavljaju u okviru uspostavljenog poslovnog odnosa, na također 10 tisuća eura.

Nadalje, naveo je Primorac, propisuje se registracija pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom u registar koji će voditi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), a predviđa se i suradnja s europskim nadzornim tijelima u pogledu virtualne imovine.

“Donošenje ovog zakona rezultirat će daljnjim jačanjem preventivnog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u RH”, rekao je Primorac.