Početna Hrvatska Radionice u Muzeju grada Kaštela

Radionice u Muzeju grada Kaštela

37
UDIO

U Muzeju grada Kaštela, u kaštelu Vitturi od 9. – 11. studenoga 2022. godine, u okviru djelatnosti Kulturno povijesnog odjela i već ranije predstavljenog projekta „Dubrovački šudar/ dumanjski ubručić“ organizirali smo treću po redu radionicu tkanja. Na ovaj način, Muzej predstavljamo kao prostor u kojem se dijele iskustva i znanja a radionicama nastojimo prezentirati i (oživiti) ručno tkanje te osigurati uvjete za ponovnu izradu ženske marame zvane „Dubrovački šudar.

U istraživanje je kao voditelj projekta uključen Muzej grada Kaštela (muzejska savjetnica Sanja Acalija), uz partnere Etnografski muzej Split (muzejska savjetnica Sanja Ivančić) i Dubrovački muzej (viša kustosica Barbara Margaretić).

Projekt nastavljamo nakon istraživanja predmeta koji se čuvaju u ove tri muzejske ustanove a što su obavili Doc. Dr. sc. Željko Knezić, sa suradnicima, stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Nakon analize i utvrđivanja sirovinskog sastava, konstrukcijskih parametara pređe i tkanine, načina izrade (predenja, bojanja, pripreme za tkanje i tkanja) obavljeno je i istraživanje osobitosti predmeta i utvrđen prijedlog ručne izrade replike samih marama počev od nabavke sirovine, (pređe ili vlakna koja bi se ispredala). Radionicu je pripremio Doc. Dr. sc. Željko Knezić, a na njoj su aktivno sudjelovale restauratorice EMS Volga Lopušinski Zoković i Vana Ribarović, Iva Prolić, Ljubica Peraica …

Navedenim projektom zasad istražujemo nastanak jednog tekstilnog predmeta, te njegove zaboravljene tehnike ručnog tkanja svilom kakve su u povijesti postojale u Dubrovniku, Kaštelima i Splitu.

Naglasimo da je krajnji cilj ovog projekta ponovno oživljavanje izrade „dubrovačkog šudara/dumanjskog ubručića“ i to u velikim serijama industrijske proizvodnje jer bi mogao biti odličan atribut domaćoj modnoj industriji i obrtu, a ujedno i prestižan baštinski  suvenir za kakvim turistička ponuda u novije vrijeme 21. stoljeća ustrajno traga.