Početna Dalmacija Već 5. godinu za redom Županija sufinancira prijevoz vlakom za studente

Već 5. godinu za redom Županija sufinancira prijevoz vlakom za studente

53
UDIO
Foto: Ivana Ivanović

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije.

– Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku prema kojoj od ove školske godine, uz učenike, sufinancira prijevoz studenata neograničeno u Hrvatskoj, neovisno o mjestu njihova prebivališta, ali je obveza studenata plaćanje 10 eura odnosno 75 kuna mjesečno. Kako su naši studenti to pravo imali potpuno besplatno, ovim današnjim ugovorom redovitim studentima s područja naše županije, koji studiraju na sveučilištima izvan županije, i dalje osiguravamo potpuno besplatan prijevoz i za tih 10 eura, naveo je župan.

Predsjednik Uprave HŽ putnički prijevoz Željko Ukić podsjetio je kako se ovaj ugovor potpisuje već 5. godinu.

– Ove godine su drugačije okolnosti. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske omogućeno je da se po vrlo povlaštenim cijenama studenti voze u Republici Hrvatskoj. Ovaj besplatan prijevoz stvarno je dao dobre rezultate i na području Splitsko-dalmatinske županije, ističe Ukić.

Pojedinačna visina potpore po studentu iznosi 75 kuna (9,95 eura) mjesečno za svaki mjesec korištenja u tekućoj akademskoj godini, a korisnici mogu biti redoviti studenti s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije koji studiraju na sveučilištima na području RH čije je sjedište izvan SDŽ.

Javni poziv dostupan je na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije, a potrebnu dokumentaciju studenti mogu dostaviti i elektroničkim putem.