Početna Hrvatska Koju pirotehniku smijete koristiti i do kada? Ako prekršite zakon, slijede paprene...

Koju pirotehniku smijete koristiti i do kada? Ako prekršite zakon, slijede paprene kazne

58
UDIO
Foto: Ilustracija FaH

Akcija Mir i dobro započela je 12. prosinca i završava 8. siječnja, a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava onih pirotehničkih sredstava koja su dopuštena, dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Nikola Turkalj, načelnik Sektora inspekcijskih poslova, je istaknuo kako je MUP obavijestio dostavljačke tvrtke da nemaju odobrenje za rukovanje i skladištenje eksplozivnih tvari pa tako i pirotehničkih sredstava i u slučaju da zaprime pošiljke za dostavu koje sadrže pirotehnička sredstva, koja su građani naručili putem interneta, dužni su ih zadržati i obavijestiti nadležne inspekcijske službe i carinu, piše Dnevnik.hr.

Turkalj je pozvao građane da kupuju samo dozvoljena sredstva i to od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a kojih je 567, jer su novčane kazne za građane visoke (5000 do 15.000 kuna).