Početna Hrvatska Gradit će se? … POS-ovi stanovi u Kaštelima

Gradit će se? … POS-ovi stanovi u Kaštelima

543
UDIO

Grad Kaštela je u pregovorima s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencijom za pravni promet i posredovanjem nekretninama s ciljem rješavanja pitanja vlasništva zemljišta na kojem bi se gradili POS-ovi stanovi, budući je planirana realizacija na zemljištu u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske. Riječ je o zemljištu u predjelu Rudina površine oko jedan hektar.

“U fazi smo provedbe parcelacijskog elaborata po izdanoj lokacijskoj dozvoli za izgradnju potrebne komunalne infrastrukture, te se paralelno vode pregovori s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u svrhu pojednostavljenja same procedure i realizacije građevina POS-a”, potvrdili su iz Grada za portal grada Kaštela.

Za sada je ishodovana pravomoćna lokacijska dozvola za komunalnu infrastrukturu potrebnu za realizaciju građevina te se po istoj trenutno provodi parcelizacija predmetnog zemljišta u katastru nekretnina.

Iako Grad provodi aktivnosti vezane na tu temu, najmanje 80 obitelji, odnosno osoba koje su se našle na konačnoj listi prvenstva pri kupnji POS-ova stana prema programu društveno poticajne stanogradnje koja je objavljena u srpnju 2021. godine, nestrpljivo čeka ishod, jer je kupnja POS-ova stana gotovo duplo jeftinija nego što je tržišna cijena stanova.

Trenutno je maksimalna cijena stana iz POS-ovog programa iznosi oko 1.320 eura po četvornom metru, stoji na stranici APN-a.

Istaknuo je kako se cijena stana po kvadratnom metru utvrđuje za svaku pojedinu lokaciju. Ista ovisi o učešću grada, odnosno općine kao i postignutim cijenama javne nabave za projektiranje, nadzor, izgradnju i slično na svakoj pojedinačnoj lokaciji i uz to riječ je o stanovima koji nisu u roh-bau izvedbi nego su izgrađeni po sustavu „ključ u ruke“. Dakle, opremljeni su do potpune funkcionalnosti.

Usporedbe radi, gledajući tržišnu cijenu kvadratnog stana u Kaštelima prelistavajući ponude agencija nekretnina lako se da zaključiti kako se kreću cijene stanova na području grada koje ipak ovise i poziciji, odnosno lokaciji zgrade. Cijene stanova variraju od 2200 do 2400 eura po kvadratu, pa čak i do 2600 eura, što je značajna razlika u odnosu na cijenu kvadrata POS-ova stana.

IZVOR: dalmacijadanas.hr