Početna Kaštela Grad Kaštela i Cemex uoči Dana planeta Zemlje predstavili projekt uređenja Gojače

Grad Kaštela i Cemex uoči Dana planeta Zemlje predstavili projekt uređenja Gojače

194
UDIO

Grad Kaštela i Cemex Hrvatska uložili su gotovo 48.700 eura u uređenje obalnog pojasa Gojače te postavljanje fotonaponskog sustava na objekt koji zajednički koriste tri društva – Pomorsko sportsko ribolovno društvo Gojača, Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak te Udruga navijača Hajduka Kaštel Sućurac.

U okviru projekta izvedena je nova šetnica od dekorativnog betona, napravljena je zamjena nosivog materijala te ugradnja drenaže podzemnih voda. Na šetnicu su dodana i četiri nova sadna mjesta te su posađene murve koje će već ovog ljeta pružati hlad kupačima i drugim korisnicima ovog prostora. Ukupna vrijednost ovog projekta bila je gotovo 38.000 eura.

Također, na krovu objekta koji koriste sva tri društva instalirana je sunčana fotonaponska elektrana ukupne priključne snage 3 kW. Proizvedena energija primarno se troši u objektu na čiju instalaciju je elektrana spojena, a sav višak proizvedene električne energije koji ne potroše ova tri društva predaje se u elektroenergetsku mrežu. Vrijednost izrade projektne dokumentacije i instalacije elektrane je oko 10.700 eura, a očekivano vrijeme povrata investicije je pet godina.

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje u 192 države pa se i u Kaštelima organiziraju brojne ekološke aktivnosti od čišćenja podmorja, čišćenja  i uređenja okoliša,  kako bismo svi zajedno podigli svijest o vlastitoj odgovornosti za zaštitu prirode i održivi razvoj i time očuvali život našeg planeta.

– Upravo ovim projektom koji danas predstavljamo i koji smo realizirali u partnerskoj suradnji sa tvrtkom Cemex Hrvatska želimo pokazati da dobra suradnja odgovornih  gospodarstvenika i lokalne zajednice  na više razina donosi  dobrobit  našim građanima. Osim što je na prikladan način uređen i opremljen obalni prostor na Gojači kako bi ga građani mogli koristiti u sportsko rekreativne svrhe, ugradnjom solarnih panela na prostorijama koje koriste Pomorsko sportsko ribolovno društvo Gojača, , Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak i Udruga navijača Hajduka Kaštel Sućurac, osim ekonomske isplativosti za te korisnike, želimo pokazati da smo spremni i voljni raditi na daljnjem očuvanju našeg okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije, odnosno da bezrezervno podržavamo ovogodišnju temu Dan planete Zemlje „ Investiraj u naš planet“, rekla je dogradonačelnica Jadranka Matok – Bosančić.

 Važno nam je ulagati u podizanje kvalitete života zajednice, ali i osiguravati njenu energetsku učinkovitost te na taj način pozitivno utjecati na smanjenje klimatskih promjena. Naša kompanijska strategija Budućnost na djelu predviđa dekarbonizaciju našeg poslovanja, korištenje zelene energije te razvoj niskougljičnih procesa, proizvoda i rješenja, ali nam je jednako tako važno osigurati iste uvjete za održiv razvoj zajednica u kojima poslujemo, kako bismo sačuvali naš planet za generacije koje dolaze, naglasio je Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje glasi „Investiraj u naš planet“, a upravo je to ono što su Grad Kaštela i Cemex zajedničkim snagama u ovom projektu i učinili.

Projekt uređenja Gojače posljednji je u nizu infrastrukturnih projekata koji su zajednički proveli Grad Kaštela i Cemex. Najznačajniji među njima je otvaranje reciklažnog dvorišta za građevni otpad 2021. godine, prvog takvog u Splitsko-dalmatinskoj županiji.