Početna Kaštela Održana panel rasprava pod nazivom “SafetyNet-Bitka za sigurnost”

Održana panel rasprava pod nazivom “SafetyNet-Bitka za sigurnost”

130
UDIO

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u veljači je započela s preventivnim  projektom pod nazivom ”SafetyNet-Bitka za sigurnost” jer želimo da 2023. godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta. Preventivni projekt provodi se s partnerima Odborom za sigurnost splitsko-dalmatinske županije, Mrežom vijeća za prevenciju, te IT tvrtkom Span d.d. iz Zagreba. Tijekom preventivne kampanje u koordinaciji s Mrežom Vijeća za prevenciju održane su panela rasprave u Makarskoj , Omišu i Trogiru, a takva rasprava održana je danas u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu. Na panel raspravi sudjelovali su načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Kaštela Antonia Kljaić  te stručni policijski službenici za prevenciju i kibernetičku sigurnost, Ivna Poljak Marunica  i Paško Ugrina.

  • Ovim putem želim pozdraviti sve prisutne te se zahvaliti na dolasku. Grad Kaštela kontinuirano surađuje s policijom, te sa ostalim ustanovama na prevenciji kriminala i kriminalnih radnji. Danas smo imali Vijeće za prevenciju kriminaliteta gdje nam je načelnik Gudelj podnio izviješće te mogu reći da smo zadovoljni stanjem u Kaštelima – kazala je pročelnica Kljaić.

O stanju u Kaštelima te internetskoj sigurnosti i prevarama općenito izvijestio je načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj.

-Stanje  u Kaštelima je dobro, ali imamo pojave internetskih prevara, raznih oblika. Od krađe identiteta, do raznih sms poruka gdje se nude besplatni mobiteli ili mobiteli po nekim jako pristupačnim cijenama, da ne kažem po nekih 2 eura. Ovim putem bih zamolio građane da pripaze kome daju svoje podatke, jer pri kupovini ili uplati samo je potreban IBAN, ništa više. A ako ipak nasjednu na takvu prevaru da istu prijave policiji bez obzira na iznos. Najčešće pronađemo počinitelje, nekad usijemo pronaći i novac, nekad ne, sve ovisi od kud je počinitelj. Najčešće se radi o stranim državljanima iz Nigerije ili Južno Afričke Republike. U prošloj godini je prijavljeno 20 oblika internetske prevare, a najveća cifra za koju smo dobili prijavu je 120 000 eura, gdje je za isti iznos oštećena firma iz Kaštela- kazao je Gudelj.

O stanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kibernetičkim prevarama govorio je Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

  • Ove godine smo odlučili obaviti terensku obuku o sigurnosti na internetu. Želimo usmjeriti ljude kako biti siguran na internetu i na što trebaju obratiti pozornost. Ovo je peti grad u kojem govorimo o sigurnosti na internetu, želimo probuditi svijest građana i upozoriti na opasnost. Cilj nam je zaustaviti negativni trend pojavnosti računalnih prevara u statistici policije. Statistički imamo porast, ali to još uvijek nisu brojke koje bi jako zabrinjavale, ali želimo biti spremni te i te brojke smanjiti. Građanima bih savjetovao da se na službenim stranicama Policije informiraju o internetskim prevarama, te da roditelji pripaze što im djeca rade na internetu- pojasnio je Marendić.

Svatko od nas susreo se s neki oblikom internetske prevare. Različiti oblici elektronske pošte, sms poruke gdje nas obavještavaju o velikom nasljeđu, o kupovini mobitela ili mogućnošću lake zarade. Jako je važno ne otkrivati svoje osobne i bankovne podatke, ne klikati na razne linkove, niti odgovarati na čudne poruke, te svaku vrstu internetske prevare prijaviti Policijskoj upravi – pojasnila je Ivna Poljak Marunica.