Početna Hrvatska Fuchs o cjelodnevnoj školi: Razočaran sam sustavom, ne znam u čemu je...

Fuchs o cjelodnevnoj školi: Razočaran sam sustavom, ne znam u čemu je problem

189
UDIO
Screenshot: RTL

GOST RTL-a Danas bio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Govorio je o projektu cjelodnevne škole.

Javni poziv školama traje još pet dana, imate li podatke koliko se škola prijavilo za projekt?

“U petak je bilo 40-ak, jedna ili dvije manje, oko 38. Mislim da ih je sad jedno 40 ili više, ali do kraja tjedna ćemo vidjeti”, rekao je Fuchs.

Još uvijek niste došli do željene brojke od 50 škola? Jeste li to doživjeli kao osobni udarac projektu i sebi?

“Ne mogu reći da je to osobni udarac, imam osobno razočaranje da su se iz čitave priče izgubila djeca. U principu isključivo to radimo zbog djece”, rekao je Fuchs.

U koga ste razočarani, ravnatelje, učitelje?

“Sustav obrazovni. Ne mislim na Ministarstvo, mi smo osmislili taj program, ali, koliko vidim, cijelo vrijeme se priča koliko će netko dugo biti u školi, hoće li imati ovaj sat ili onaj sat, hoće li dobiti otkaz ili neće dobiti otkaz… I onda kreću sve moguće dezinformacije, da će djeca biti do 5 sati, uzet ćemo djecu roditeljima, nije točno. Do dva sata će djeca biti u školi obavezno, a iza toga samo ako roditelji to žele i onda će iza imati osmišljen program”, rekao je Fuchs.

Kada pogledate iza, jeste li napravili pogrešku?

“Trebali smo nazvati cjelodnevna škola do dva sata. Krenuli smo i mislili smo da ćemo objasniti normalnim slijedom, to je prvo osnivačima škola, što smo napravili, nakon toga svima”, rekao je Fuchs.

Ne vidite svoju grešku?

“Ne vidim grešku zato što imate ono što se zove javna rasprava, gdje očekujete konstruktivne prijedloge, a ovdje se pojavilo nešto što je u prvi plan iznijelo koliko će netko boraviti u školi, od učitelja, nastavnika i slično, i tu se generirao dosta veliki problem”, rekao je Fuchs.

Postoji li mogućnost da odustanete od projekta ako ne skupite 50 škola?

“Toliko škola smo rekli mi, to nije nigdje zadano, može biti 30 škola, može biti 20, može biti 70”, rekao je Fuchs.

Projekt ide na jesen?

“Projekt sigurno ide dalje, imamo popriličan broj škola koje su se prijavile, imamo najavu za još jedan dio škola, siguran sam da će projekt ići dalje”, rekao je Fuchs.

Kako ćete projekt provoditi bez velike podrške roditelja i nastavnika?

“Zašto mislite da imamo velik problem podrške roditelja i nastavnika? U onim školama koje su se prijavile imamo podršku i roditelja i ravnatelja”, rekao je Fuchs.

Planirate to uvesti u cijelu Hrvatsku?

“Napravljeno je tako da se cijela stvar ispilotira kroz četiri godine. Mi kroz četiri godine želimo pratiti proces koji se odvija u samoj školi, koliko su tu đaci ostvarili ono što trebaju u školama, ako nešto nije dobro, promijenit ćemo.

Roditelji neće plaćati ništa dodatne aktivnosti, sve je ostalo za roditelje besplatno. Od 2 sata nadalje škola strukturira aktivnosti koje djeca po svojim afinitetima mogu birati, ona čiji roditelji žele da im djeca ostaju u školi”, rekao je Fuchs.

U čemu je problem?

“Ne znam u čemu je problem. Čuo sam komentar da nije bilo pregovora oko toga”, rekao je Fuchs.

Koliko će učitelji duže raditi?

“Imate učitelja koji ni sada ne mogu ispuniti normu, nego rade izvannastavne aktivnosti, što im se preračunava. U ovom slučaju tih izvannastavnih aktivnosti nema koje ulaze u normu, ali svi oni koji ne budu imali zadanu normu imaju punu plaću kao da ispunjavaju normu. Onima koji rade iznad norme idu dodatna plaćanja. Kad me pitate za razrednu nastavu, onda je to od zadane norme, kada razvučete na tjedan, otprilike 18 minuta dulje”, rekao je Fuchs.